Op Koningsdag krijgt alles een oranje tintje dus ook mijn eten en dus is oranje tomatensoep met linzen echt de perfecte soep voor op deze feestelijke dag. Dat ligt niet alleen aan de kleur maar ook door de ingrediënten die erin gaan. De linzen maken dit namelijk tot een heerlijk vullend soepje is. Ideaal om weer een beetje aan te sterken na een dag lang de hort op, of, als je een feestbeest bent, echt prima bodem om op de avond ervoor al te eten met een broodje erbij.

Vroeger ging ik op Koningsdag – toen was het trouwens nog Koninginnedag – lekker stappen tot in de vroege uurtjes. En het liefst dan direct door naar de vrijmarkt om als eerste de leukste spulletjes op de kop te tikken. Nu ik in Utrecht woon is het helemaal feest: daar begint de vrijmarkt al op de avond voor Koningsdag en dus is het voor mij vaste prik om daar heen te gaan. Net als al die duizenden anderen want wat kan het druk zijn!

Tijdens de vrijmarkt scoor ik altijd mooie serviesspulletjes die ik gebruik voor de styling van mijn gerechten. Naast de serviezen ben ik nu ook een volleerde speelgoedhunter. De Koningsmarkt vind ik een ideaal moment om leuk speelgoed op de kop te tikken voor meneertje B.

Op Koningsdag heeft eten echt minder prio en vaak vul ik mijn buik dan met een oranje cupcake die zelfgebakken is door de jonge verkoopsters, shoarma met teveel knoflooksaus, niet gare saté waar ik dagen erna nog aan word herinnerd vanwege de vele toiletbezoeken, vieze niet gare frietjes…. Ja ik kan nog wel even doorgaan. Een ding is zeker, het zijn geen gerechten waar ik nou echt blij van word. Niets  fijner om dan deze heerlijke oranje tomatensoep met linzen die vol groenten zit te eten, die ik in een handomdraai op tafel heb staan. Of, als je enorm georganiseerd bent, al de dag ervoor maakt. En nu het erop lijkt dat het weer niet denderend wordt is dit ook nog eens lekker verwarmend. Deze oranje tomatensoep met linzen is dus echt de perfecte soep voor op deze feestelijke dag. Iedereen heel veel plezier op Koningsdag!

Oranje tomatensoep met linzen

Voor 6 personen
– 3 el olijfolie
– 2 uien, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 flinke winterpeen, in blokjes
– 1 oranje paprika, in stukjes
– 1,5 kg rijpe tomaten, in stukken
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 3-4 blokjes groentebouillon
– 150 g oranje linzen
– Als garnering: feta en platte peterselie
Extra nodig: staafmixer

1. Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit in 3 minuten glazig. Voeg de wortel en paprika toe en bak 3 minuten mee.
2. Voeg de tomaten, tomatenpuree en linzen toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Schenk er kokend water bij tot alles net onder staat. Kook de soep 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
3. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Breng de soep op smaak met peper en zout.
4. Schenk de oranje tomatensoep met linzen in mooie kommen en bestrooi met verkruimelde feta en grof gehakte peterselie. Leuk om erbij kroontjesbroodjes te serveren: snijd uit boterhammen kroontjes en rooster deze kort in de broodrooster.