Tempeh goreng is een beetje zoet maar ook pittig en hartig, en plakkerig met een bite. Deze combi maakt dat tempeh goreng een van mijn favoriete gerechten is die ik in Indonesië eet. Nu heb ik me altijd afgevraagd hoe tempeh goreng nou wordt gemaakt, en dus zowel lekker knapperig als sticky wordt.
Ik eet tempeh goreng alleen als ik bij een goede (afhaal) indo ben, of in het land van herkomst natuurlijk. Zelf maken heb ik tot op heden niet geprobeerd omdat het een beetje zo’n gevalletje was waarbij ik steeds dacht dat ik het beter kon kopen dan zelf koken. Het leek me namelijk nogal lastig om dat knapperige en toch ook plakkerige voor elkaar te krijgen. Maar nu weet ik precies hoe je dat moet doen want tijdens onze vakantie op Bali heeft Kedek, de kok van de villa waar wij zaten, mij precies laten zien hoe ik het zelf kan maken. Nu ga ik het zeker vaker eten bij Indische gerechten, en  ook als snackje vind ik tempeh goreng heerlijk.

Wil je weten wat ik naast tempeh goreng nog meer at op Bali? Lees dan mijn eetdagboek hier.

Zelf tempeh goreng maken

Voor 2 personen
– 1 blok tempeh
– 3 teentjes knoflook
– 1 rode chilipeper
– ½ tl zout
– 1 tl suiker
– (zonnebloem) olie om in te frituren
– 2-3 el ketjap manis

1. Snijd met een scherp met de tempeh eerst in lange dunne plakken van circa 3 millimeter dik. Snijd de plakken vervolgens in reepjes, weer van circa 3 millimeter dik. Nu heb je dikke tempeh die eruit zien als dikke luciferhoutjes.

Tempeh snijden

2. Snijd de peper overlangs open en verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje. Snijd het vruchtvlees in grove ringen. Verwijder de schil en snijd de knoflook in grove stukken. Doe de chilipeper samen met de knoflook, zout en suiker in een vijzel en maal tot een boemboe. Het heeft dat de structuur van een dikke pasta.

Boemboe tempeh goreng
3. Verhit ongeveer 200 ml zonnebloemolie in een pannetje tot zo’n 180 graden. Je kan de temperatuur van de olie controleren door er een stukje tempeh in te doen, als deze bruist dan is de temperatuur goed.

gefrituurde tempeh goreng
4. Frituur de reepjes tempeh in delen goudbruin. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
5. Haal de meeste olie uit de pan maar laat nog ruim een eetlepel erin. Bak nu de boemboe ongeveer anderhalve minuut onder voortdurend toeren en deze heerlijk begint te geuren.

tempeh goreng bakken
6. Voeg de gefrituurde tempeh toe samen met zo’n 2 tot 3 eetlepels ketjap manis. Bak alles kort op hoog vuur door totdat de tempeh bedekt is met een laagje plakkerige ketjap. Schep uit de pan en laat een beetje afkoelen voordat je het serveert. Lekker om bij ander Indisch eten te serveren of als snackje te eten.

recept tempeh goreng