Wij zijn slecht in beslissingen nemen vanaf de bank over vakanties. Het begint al bij de bestemming: waar gaan we naartoe? En nog belangrijker, wat willen we in die vakantie allemaal tegenkomen? Cultuur, natuur, strand, bergen, lekker eten, in het goede seizoen, beetje kindvriendelijk… Eigenlijk willen we alles in één bestemming, en daar begint de ellende bij mij en mijn vriend al direct.

Voorpret = voorellende

Voor sommige mensen is uitzoeken van een leuke bestemming een aangenaam onderdeel van op vakantie gaan en dat noemen ze dan voorpret. Wij noemen dit voorellende. Wij willen namelijk wel echt een super bestemming en dito vakantie zonder concessies te op alle punten die wij belangrijk vinden. Omdat dat lastig is, vinden we vaak niet wat we zoeken, en raken daardoor gefrustreerd. Het gevolg is dat we het dan maar voor ons uitschuiven. Niet meest ideale tactiek want daardoor lossen we het probleem niet op en wordt de vakantie vaak onnodig duur. En soms is het gewoon heel stressvol: we hebben het vorig jaar gepresteerd om een weekje weg minder dan 24 uur van tevoren te boeken, terwijl we al maanden wisten dat we die week weg gingen. Ik kan het je niet aanraden.

Ons Excel systeem

Om die voorellende wat in de perken te houden en een beetje houvast te krijgen in de keuzestress hebben we een oplossing gevonden: Ons-Grote-Waar-Moeten-We-Heen-Excel-Systeem. Dit is een soort hogere vakantiekunde meets nerdfactor 10. We voeren namelijk in een tabel verticaal al onze mogelijke bestemmingen in waarvan we denken dat we gelukkig zouden worden als we daar op vakantie zouden gaan. Vervolgens plaatsen we horizontaal alle punten die we belangrijk vinden tijdens een reis zoals temperatuur, aantal weken nodig om gebied goed te bereizen, goed eten etc. Na wat research vullen we met plussen en minnen dan iedere bestemming in. Vervolgens kun je zelfs een soort kleurenschema eraan toevoegen om een beter beeld te vormen. Tadaa, zo ziet dat er bij ons uit:

hoe kies ik een vakantiebestemming

Dacht je dat we dit alleen doen om een bestemming te kiezen? Nee hoor, ook voor het uitzoeken van een slaapplaats werkt dit. Waar we vroeger gewoon onze backpack pakten en in het vliegtuig maar eens de Lonely Planet gingen lezen waar we naartoe wilden gaan voor de eerste nachten is het nu toch wel wat handiger om dingen iets meer vast te leggen. Voornaamste reden: we hebben een zoontje van 2 mee. En om met hem van hotel naar hotel te sjouwen in de brandende zon en met een jetlag om de beste plek uit te zoeken, te onderhandelen en dan nog een keer bij twee langs om de kamers te bekijken, nee dat zien we nu niet meer zo zitten met veel bagage en meneertje B. Dus nu hebben we het liefste vooraf onze slaapplekken geregeld.

De expert inschakelen

Steeds vaker laten we een reisspecialist een selectie maken van mooie locaties die ook beetje ok zijn met een kindje. Scheelt een hoop gedoe (lees Excel sheets). Naar Bali gingen we maar 1 weekje en dus hadden we bedacht dat we dat zelf wel even konden uitzoeken. Bleek toch wat lastiger dan we dachten want wat een aanbod is daar aan accommodatie! En allemaal even prachtig en mooi en goed. We zagen door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk hebben we van een lijst van 8 locaties een top 3 uitgekozen en daar ons systeem op los gelaten, zelfs dit keer met een puntensysteem. Ja, wij gaan heel erg ver in die dingen om uiteindelijk een beslissing te nemen:

Schermafbeelding 2016-03-12 om 21.32.37

Geen keuzestress oplossing

Ben je nou ook zo’n twijfelkont op dit gebied dan kan ik je onze aanpak met Ons-Grote-Waar-Moeten-We-Heen-Excel-Systeem zeker aanraden. Ben je daar ook niet zo van dan is er het briljante concept van srprs.me waarbij je je compleet laat verrassen want de bestemming is onbekend tot het moment op het vliegveld. En goede slaapplekken zijn dan ook meteen geregeld. Ik heb het mogen ervaren en het was geweldig! Helemaal voor mensen zoals wij. Dus als de keuzestress ons teveel wordt gaan we gewoon via hen een fijne vakantie boeken.