Advertisement

Met ons meneertje van bijna tweeënhalf vinden we het heel gezellig om lekker samen te tafelen. Dat klinkt misschien als uren dineren, maar zo bedoel ik het niet want dat houdt hij nog niet vol. We kunnen het wel heel leuk maken zodat iedereen het naar zijn zin heeft en er voor iedereen lekkers op tafel staat, zonder drie keer apart te hoeven koken. Voor mij is de ultieme oplossing om gerechten op tafel te zetten waarbij ik de basis kook en iedereen zelf zijn gerecht verder kan pimpen met allemaal ingrediënten die ik in mooie schaaltjes op tafel zet. Zo is het heerlijk gezellig tafelen en knabbelen.

Caramba, Midden-Amerika!

Een van mijn favoriete keukens om zelf je gerecht aan tafel te pimpen is de Mexicaanse keuken. Daar kan je namelijk eindeloos mee variëren en zo kan ik allemaal smaakmakers op tafel zetten zoals avocado, crème fraîche en mais. Zo eet ik mijn taco’s graag met wat verse rode peper, veel kaas en koriander, terwijl mijn lief niet van kaas houdt en er liever meer limoensap over sprenkelt om het extra fris te maken. Ons meneertje is held doe-maar-gewoon-dan vind-ik-het-eten-het-lekkerst. Hij eet het liefst de basis zonder van alles toe te voegen en daarom is het zo fijn om op deze manier te koken. Zo eet iedereen heerlijk en kan naar eigen smaak van alles toevoegen. En het staat ook heel leuk, al die schaaltjes met verschillende smaakmakers!

Mexicaanse zaterdag

De perfecte dag om met z’n allen zo te tafelen is voor mij de zaterdag. Het is een dag waarop ik regelmatig minder zin heb om uitgebreid te koken, maar het wel heerlijk vind om gezellig met elkaar aan tafel te zitten. Ideaal dus om dan Mexicaans te eten, want dat is snel klaar en door al die schaaltjes met ingrediënten heel erg gezellig. Dus zoals traditioneel woensdag gehaktdag en vrijdag visdag is, heb ik een soort zaterdag Mexicaansdag.

Extra makkelijk

Het is helemaal niet moeilijk om zelf met gemalen koriander, chilipeper, kaneel, komijn en knoflook een lekkere combi te maken, maar mocht je nou niet al die kruiden standaard in je keukenkastje hebben liggen, dan is het extra makkelijk om de kruidenmix van Santa Maria te gebruiken. Nu ben ik zelf niet van de pakjes met kant-en-klaarmix, maar als het alleen een kruidenmix betreft – met soms nog wat toegevoegd zout – dan vind ik het niet erg. Denk bijvoorbeeld aan Herbes de Provence, die koop ik ook zo. De mix die ik heb gebruikt bestaat voornamelijk uit kruiden en zo heb je in een handomdraai een heerlijke smaakmaker om die lekkere Mexicaanse flavor aan je gerecht te geven. Bij deze vega variant met bonen heb ik de helft van de mix gebruikt, omdat het best vol van smaak is en daar is ons meneertje niet zo van. Proef zelf dus even wat jij lekker vindt, je kan altijd meer mix toevoegen.

Aan tafel!

Terwijl de taco’s in de oven staan om de kaas te laten smelten, bereid ik al het lekkers voor erbij en doe het in schaaltjes. Nog even de tafel mooi dekken – het is tenslotte weekend – en dan is het tijd om gezellig samen aan tafel te gaan en te genieten van onze Mexicaansdag!

vegetarische taco's Santa Maria 3 lr

Vegetarische taco’s met verse kapucijners

Voor 3 personen

Voor de taco’s
– 1 el zonnebloemolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 rode paprika, in stukjes
– ½ gele paprika, in stukjes
– ½ courgette, in blokjes
– ½ zakje taco seasoning mix van Santa Maria
– 2 tomaten, in blokjes
– 1 el tomatenpuree
– 350 g verse kapucijners*, uitgelekt
– 6 taco shells van Santa Maria
– 50 g geraspte jonge kaas
* Verse kapucijners en andere bonen zijn te vinden in het koelvak. Ik kocht ze bij Albert Heijn.

En verder voor erbij
– 1 rijpe avocado, in plakjes
– 1 limoen, in partjes
– 3 el crème fraîche
– ½ rode peper, in ringetjes
– 1 maïskolf, gekookt en in plakken
– handje koriander, alleen de blaadjes
– rijst, gekookt

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui in enkele minuten.
  2. Voeg beide paprika’s en de courgette toe aan de ui en bak 5 minuten op matig vuur. Strooi de seasoning mix erbij en bak kort mee tot het lekker begint te geuren.
  3. Voeg de tomaat, tomatenpuree en de kapucijners toe. Roer goed door en verwarm enkele minuten.
  4. Schep het kapucijnersmengsel in de taco shells, zet ze rechtop in een ovenschaal en bestrooi met de kaas. Plaats de schaal in het midden van de oven en laat in circa 15 minuten de kaas smelten.
  5. Doe al het lekkers voor erbij in schaaltjes en zet op tafel. Serveer de warme taco’s direct uit de oven. Nu kan iedereen zijn taco’s verder versieren!

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening