Londen, Berlijn, Parijs en Barcelona. Dat zijn steden die bij mij als eerste in gedachte komen als ik aan een stedentripje denk. Wenen komt duidelijk niet in dat lijstje voor. Daarom was het superleuk om afgelopen zomer samen met foodie vriendin Francesca te worden verrast door srprs.me om naar de hoofdstad van Oostenrijk te gaan.

Bestemming onbekend

Van tevoren kregen we van srprs.me info hoe laat we op welk vliegveld moesten zijn en ook konden we via een persoonlijk account een week ervoor de weersverwachtingen in de gaten houden zodat we wisten wat we mee moesten nemen (bikini of bontmuts). Verder kregen we een kraskaart toegestuurd die we pas op het vliegveld open maakten. En toen wisten we het, op naar Wenen! Zo leuk om op deze manier verrast te worden met een reis naar bestemming onbekend. Dit ga ik vaker doen.

srprs.me

The Viennese Girl

Omdat we ons niet voor konden bereiden op de bestemming hadden we via social media mensen om tips gevraagd zodra we wisten dat we naar Wenen gingen. Ze leuk hoe heel veel mensen daarop reageerden. En verder hadden we contact gezocht met Silia, de blogger van Wenen van de prachtige blog The Viennese Girl. Het was echt heel tof om haar te ontmoeten en ze nam ons mee op sleeptouw naar hele leuke zaakjes. Mocht je ook naar Wenen gaan, check dus zeker haar blog voor toffe hotspots.

In de krappe drie dagen dat wij er waren hebben we heel veel gedaan en nog meer gegeten. Lang leve broeken met veel stretch erin! Hierbij mijn lijstje met favoriete zaken waar we zijn geweest:

Top 10 foodie hotspots Wenen:

1. Beaulieu

Beaulieu Wenen

Vlakbij het Sissi museum zit een prachtige ouderwetse passage met winkeltjes. Al snel werden we verleid door eclairs en quiches en de geur van een bouillabaisse. Bij de kleine Franse bistro Beaulieu moesten we wat eten, zo lekker zag het er allemaal uit. Wij hadden er zo heerlijk gegeten dat we er wel een tweede keer naartoe wilden maar helaas is dat er niet van gekomen.

Beaulieu Vienna

2. Naschmarkt: Pöhl

Pohl naschmarket Wenen

Denk aan een markt, maar dan heel lang en met heel veel verschillende standjes waar je niet alleen alles kan kopen maar vaak ook direct wat kan eten. Het water liep ons in de mond bij Pöhl, een delicatessenzaak met vleeswaren en kazen. Daar was nou net niet de mogelijkheid om er te gaan zitten zoals bij veel andere kraampjes maar er werd speciaal voor ons wat geregeld en zo genoten we daar van een heerlijk borrelmoment met een fles heel goede wijn, waarbij we vaak jaloerse blikken ontvingen van passanten.

3. Hotel Sacher

Sacher Wenen Sachertaart

Er is een continue strijd gaande waar je nou de beste Sachertorte kan eten in Wenen: bij Demel of Hotel Sacher. Natuurlijk hebben we bij beide deze zware chocoladetaart met abrikozenjam geproefd en voor ons kwam unaniem die bij Hotel Sacher als winnaar uit de bus. Zeker heen gaan dus.

4. Demel

Demel Wenen taart

Ok, die Sachertorte vonden we bij deze zaak niet zo lekker maar de ambiance is hier echt top. Een prachtige zaak waar je je ogen uit kijkt. Niet alleen vanwege de mooi uitgestalde etenswaren maar ook zeker de chique mensen bij Demel hier komen.

5. Schnitzel bij Figlmüller

Figlmuller Wenen Schnitzel

Denk je aan Oostenrijk dan denk je aan Schnitzel. En dus zijn we bij een van de beste schnitzelzaken van de stad gaan eten: Figlmüller. Ze zijn zo populair dat ze zelfs twee restaurants vlak bij elkaar hebben. En ja, lokaal is zo’n lap vlees groter dan je bord niet helemaal mijn ding en koos ik daarom een kleinere versie, maar de schnitzel was goed. En ook de Keiserschmarren.

6. 25hours bar

Op de bovenste verdieping van 25hours hotel zit de heel tof ingerichte rooftopbar, met vintage meubels in een circusthema. Dit is de perfecte hotspot voor een cocktail aan het einde van de dag terwijl je vanaf het terras naar de skyline van de stad kijkt met een ondergaande zon.

7. 1500 restaurant

1500 restaurant wenen

Bij de ingang van het 25 hours hotel zit het 1500 restaurant. Normaal ben ik niet zo van eten bij het restaurant van een hotel maar hier moet je zeker heen. Echt geweldig Italiaans eten! En omdat heel hip Wenen hier ook zit is het soms even wachten op een tafeltje

8. Pure Living Bakery
Pure Living Bakery Wien

In een leuk gedeelte van de stad, iets verder uit het centrum, zijn allemaal toffe eetzaakjes en vintage winkeltjes waaronder Pure Living Bakery. Je eet hier de lekkerste taartjes, ijsjes, wafels, punch etc.

Pure Living Bakery wenen

9. Grinzing

Grinzing wenen wijn

Met de tram ben je zo in het dorpje Grinzing wat in de wijnvelden ligt, aan de rand van Wenen. Het is heel kneuterig en je waant je echt even in een heel andere sfeer en dat terwijl het helemaal niet bizar ver is van het centrum. Je vindt hier allemaal restaurantjes (Heuringers) waar je naast goede wijn ook heerlijk kan eten. Perfect uitstapje om op zondag te doen als in het centrum de winkels gesloten zijn

10. Guerilla Bakery

Guerilla Bakery Wenen viena

Drie zussen bakken de lekkerste dingen en verkopen die iedere keer op een andere locatie. Nu was het in de tuin van het Volksmuseum en het zag er allemaal super idyllisch uit. Helaas doen de zussen niet heel vaak dus hou in Facebookpagina in de gaten als je er ook heen zou willen.

Naschmarkt Wien

En verder lekker, leuk en handig in Wenen

– Neni, de beste falafel en ander heerlijk eten uit het Midden-Oosten. Reserveren is een aanrader bij Naschmarkt.
– Bakkerij I. Heiner. The place to be voor oma’s om taartjes te eten in een ambiance van schrootjeshout en kleedjes op de tafels. Ligt om te hoek van Schnitzel
– Sand in the city. De hotspot bij mooi weer om in je biniki te chillen van de zon met je tenen in het zand.
– Net zoals in Parijs heeft Wenen ook een stadfietsenplan. Ideaal om op een goedkope en flexibele manier de stad te verkennen.
– Van het vliegveld vertrekt de …. Ieder half uur rechtstreeks naar de stad. Iets duurder dan de gewone trein maar heel erg comfortabel.
– Het museumplein van Wenen is op zondag bij mooi weer de hang-out voor jong en hip. Helaas hadden wij geen tijd om nog het Egon Schiele museum te bezoeken dus die staat op mijn to do lijstje bij een volgende trip.
– Een klein hotel vol kunstige dingen, vooral in de ontbijtzaal. Wij sliepen er heerlijk en het lag in een fijn gedeelte van het centrum, tegenover het museumplein en de metro in de buurt.

Francesca maakte een heel tof filmpje van onze weekendje weg, klik hier om deze te bekijken

De reis naar Wenen heb ik aangeboden gekregen van srprs.me