Wat is het soms lekker om jezelf helemaal in de watten te leggen. Een cadeautje aan jezelf te geven in de vorm van even helemaal chillen. Dat leek mij wel wat om dat op Bali te gaan doen. Maar toen kwam het grote o-jee-wat-moet-ik-nou-toch-boeken-dilemma. Na heel wat uur gestopt te hebben in het zoeken naar een mooi hotel op Bali sprak ik Linda die net terug was van vakantie daar. Ze vertelde me dat vrienden van haar een villa hadden gehuurd en dat ze dat echt helemaal te gek vonden.

Een villa huren dat klinkt wel echt mega chique, helemaal als er ook nog minimaal 3 man personeel aanwezig is die zorgt voor tuin/zwembad, beveiliging en het huishouden en op verzoek alles kookt wat je maar wilt. Ja dat is wel enorm chill-waardig natuurlijk en dus ging ik eens kijken of dat ook een optie voor ons zou zijn.

Al snel vond ik een villa met een adembenemend zwembad direct aan het strand met een mega tuin er omheen. Een plaatje. Ik durfde haast niet naar de prijs te gaan kijken want zoiets is toch niet te betalen? Nou, ik was echt met stomheid geslagen toen bleek dat het qua budget vergelijkbaar was met de hotels die we in gedachten hadden. Tja, en dan is de keuze wel snel gemaakt als je moet kiezen tussen een hotelkamer of een complete 8-persoons villa met personeel, heel veel privacy en helemaal voor ons drietjes.

De reis naar Bali was wel erg pittig. We deden er van deur tot deur een kleine 30 uur over. En met meneertje B van 2 die de eerste vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur zo spannend vond dat hij de hele reis nauwelijks had geslapen kwamen we uiteindelijk allemaal redelijk brak aan op het vliegveld van Denpasar. Van daaruit moesten we ook nog eens een rit van 3 uur maken naar de villa in het noorden van het eiland, in de buurt van Lovina. Het was het allemaal meer dan dubbel en dwars waard want toen we er eenmaal waren bleken we in het paradijs terecht te zijn gekomen. Wat een fantastische plek! Het zag er allemaal nog veel mooier uit dan op de foto’s, en dat heb ik niet vaak.

Villa op Bali

Het bleek echt een van de meest fijne vakantiebestemmingen van ons tot nu toe te zijn. We waren op zoek naar een rustige plek om even helemaal bij te kunnen komen na een drukke periode zodat we uitgerust aan onze reis van 3 maanden konden beginnen en dat ging hier echt geweldig. En het was ook nog een topbestemming om heen te gaan met een peuter:

  • Hij kon namelijk overal lekker rondbanjeren zonder kwijt te raken.
  • Direct aan de tuin lag het strand waar hij in de schaduw van een boom heel veel zandtaartjes kon bakken.
  • Er was een ondieper gedeelte in het zwembad waar hij met zijn zwembandjes lekker rond kon dobberen of bij de treden in het water kon spelen.
  • Geen gedoe met zwembroekjes ofzo, hij kon prima in zijn blootje rondrennen zonder dat er ook maar iemand raar van opkeek. Perfect ook voor zindelijkheidstraining!
  • Middagslaapjes, als daar behoefte aan was, konden binnen gehoorafstand worden gedaan van het zwembad of in de banjar (rusthuisje).
  • Omdat Kedek, onze gastvrouw, voor het huis zorgde en ook voor ons kookte, altijd regelen als we wat eerder of later wilden lunchen.
  • En rond 18:00 was Kedek klaar met haar werkdag en dat bleek een ideaal tijdstijdstip want dan aten we voor meneertje heerlijk op tijd. I know, dit klinkt echt veel te vroeg en veel te suf als je geen kinderen hebt – maar geloof me – opeens ga je heel erg blij worden als je kindje op een voor hem fijn tijdstip kan eten. Dat heeft hij nog genoeg energie om rustig aan tafel te zitten en nieuwe smaken te ontdekken. En niet zoals gebruikelijk bij het buiten de deur eten dat wij eerst een speurtocht van minimaal een uur hebben op zoek naar het ultieme restaurantje. En als we dan eindelijk aan tafel zitten dat het dan allemaal te lang duurt voordat er wat te eten is en dat meneer dan strontchagrijnig is omdat hij moe en hongerig is vanwege het lange wachten. Dan ontpopt hij zich plotseling tot een klein monstertje. Ja echt, shit happens. En daar hadden we nu dus totaal geen last van, zo fijn!
  • Om even voort te borduren op bovenstaande, meneer kon na het eten heerlijk verder keuvelen terwijl wij nog zaten na te genieten van de fijne maaltijd terwijl de afwas werd gedaan. Echt ontspannen.
  • Wat ook heel relaxed was was dat we alles met een gerust hart aten. In sommige landen moet je nou eenmaal goed opletten waar je gaat eten en hopen dat het een beetje hygiënisch wordt bereid en met drinkwater zodat je er niet ziek van wordt. Omdat er in je eigen huis wordt gekookt zie je alles en weet je zeker dat het goed is.
  • Herman, de chauffeur, was echt een goede vent die heel rustig en voorzichtig ons van het vliegveld naar de villa reed en ook voor uitstapjes voor ons klaarstond. Zo fijn als er een betrouwbaar iemand is die goed rijdt zonder dat je doodsangsten hoeft uit te staan als een of andere wazige taxichauffeur even snel van A naar B wilt crossen en zich niks aantrekt als je een opmerking maakt over zijn roekeloze rijstijl.

Villa op Bali

Ik geloof dat ik nog wel een A4tje vol kan tikken met hoe geweldig het was om daar een week lang vakantie te vieren met z’n drietjes. En dat allemaal ondanks dat ik heel veel heb gewerkt daar omdat ik nog mijn manuscript af moest schrijven van mijn kookboek en mijn tenen sommige dagen het zwembad niet eens aan hadden geraakt. Mocht je op zoek zijn naar een fijne vakantieplek op Bali (met kinderen) kijk dan dus echt eens naar villa’s.

Binnenkort schrijf ik ook een blogje over wat we allemaal hebben gegeten. Om je vingers bij af te likken…

Oh en als je wilt weten in welke villa op Bali wij nou zaten, het was Villa Saffraan. Het huis van de buren was trouwens ook prachtig Banjar Beach. En dit huis is ook echt te gaaf: Bali Ibiza, alleen helaas minder geschikt om heen te gaan met kleine kids. En aan het begin van de speurtocht naar een mooi hotel kwam ik deze tegen, die leek mij ook wel wat.

Was er dan echt niets dan tegenviel? Nee echt niet. Het enige wat wel goed is om te weten is dat de villa waar wij zaten wel wat afgelegen lag. Je loopt niet even naar een restaurantje of een supermarktje om de hoek. En bij de vloedlijn bij zee lag aardig wat rotzooi zoals aangespoelde offerresten, oude kleding en veel plastic. Dan besef je weer dat je in een land bent met waar heel anders wordt omgesprongen met het milieu. Van beide waren we op de hoogte dus dat was voor ons geen verrassing.

Bali watertempel