Gemak dient de mens. Maar als het op koken aan komt ben ik iets minder van het gemak. Ik maak liever alles vanaf de basis zodat ik precies weet wat ik eet. Dat geldt voor sauzen, kruidenmengsels, appelmoes en ook voor deeg. Het is zelfs zo dat ik een beetje een zeikstraal op dat gebied ben, dat ik enorme vooroordelen heb als het daarop aankomt: wat ik maak is lekkerder dan wat ik zo kant-en-klaar koop. Bij heel veel dingen gaat dat heel goed op maar soms moet ik misschien iets minder koppig zijn. Zo is zelf appelstroop maken enorm tijdrovend. Dat kan je dus beter kopen. Net als bladerdeeg, dat is ook zo’n dingetje. En, heb ik ontdekt, degen voor hartige taarten. Ja het is niet moeilijk om het zelf te maken maar als je weinig tijd hebt en gewoon even snel een heerlijke quiche wilt maken dan is een vers deeg echt heel erg fijn.

Waarom ik een beetje van mijn hardnekkige geloof afstap? Nou, ik was samen met Francesca en nog wat mensen op uitnodiging van Dorsvlegel op bezoek bij Tante Fanny in Oostenrijk. Nee dat is geen familielid van mij maar een producent van degen die je direct kan gebruiken, en die in Nederland in de koeling te koop zijn in alle supermarkten. Omdat ik dit soort dingen altijd zelf maakte kende ik het niet eens! Dan vind ik mijzelf wel een beetje een nitwitje. Ik weet aardig wat over eten maar dus niet dat dat soort producten bestaan. Tot nu toe dus.

Tijdens het tripje in Oostenrijk kregen we de mogelijkheid om een middag lang te experimenteren met alle soorten degen. Maar deeg zonder iets erop is ook zo saai dus konden we inkopen doen bij een winkel waar ze lokale producten verkochten om daarmee aan de slag te gaan. Echt een walhalla op het gebied van lekkers was die winkel kan ik je vertellen. Heerlijke kaas, spek, wijn, olie, jam en chocolade. Lastig kiezen!
Francesca en ik gingen als een team aan de slag tijdens de workshop. We hadden al snel iets in gedachten wat ons erg smaakvol leek: een combi van zoete jam van lokale bessen met hartig gerookt spek. En daarvan wilden we een soort rolls van bakken. Uiteindelijk kozen we er voor om pizzadeeg als basis te gebruiken omdat dat een broodachtige structuur heeft. Dat bleek geweldig goed te werken want we hadden prachtige opgerolde broodjes die enorm lekker smaakten. Voor sommigen was het wel even wennen, de combi van zoet met zout maar als je denkt aan pannenkoeken met spek en stroop dan snap je het helemaal. Dit is dan een soort 2.0 versie ervan.

Tante Fanny, Bacon rolls

De andere mensen in de groep maakten ook heerlijke gerechten met de degen zoals abrikozen frangipane met pompoenpitten, plaattaart met peer en chocolade, hartige stengels etc. Ja mijn conclusie is toch wel dat ik iets minder vaak koppig moet zijn soms prima kan genieten van iets wat hartstikke makkelijk is voor als ik weinig tijd heb.

Jam-baconrolls met pompoenpitjes

Voor 14 stuks
– 1 rol pizzadeeg van Tante Fanny
– 4 sjalotten, in ringen
– 30 g boter
– 15 heel dunne plakken gerookt ontbijtspek (is ongeveer 100 g)
– 25 gr pompoenpitolie
– 1 a 2 takjes tijm
– 6 el pruimenjam
– 3 el pompoenpitten
– peper & zout
Extra nodig: bakplaat en bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het pizzadeeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalot samen met de blaadjes tijm op laag vuur in 7 minuten zacht. Breng op smaak met peper en matig zout.
  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg er de plakjes spek los van elkaar op. Laat in de oven in 5 minuten medium uitbakken.
  4. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en hak grof.
  5. Besmeer het pizzadeeg met 3 eetlepels jam. Laat de randen 1 centimeter vrij.
  6. Verdeel 13 plakken bacon over de het deeg, daarna de sjalotringen en als laatste de helft van de gehakte pompoenpitten.
  7. Rol het pizzadeeg voorzichtig in de lengte op zodat je een lange rol krijgt. Snijd de rol in plakken van zo’n anderhalve centimeter breed. Leg de rollen met het snijvlak naar beneden voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat en druk licht aan.
  8. Bak de broodjes in het midden van de oven in circa 12-15 minuten bruin en gaar.
  9. Verkruimel de 2 achtergehouden uitgebakken plakjes spek en meng door de resterende pompoenpitten en strooi over de gebakken broodjes. Meng de 2 resterende eetlepels jam door de pompoenpitolie en druppel er overheen. Klaar om te serveren!

Voor deze persreis ben ik uitgenodigd door Dorsvlegel. Ook heb ik tijdens dit reisje alle ins en outs ontdekt van pompoenpitolie.

Beeld van de rolls is geschoten door fotograaf Willem van Santen en die van de tafel met gerechten door Trinke van De Verbeelder.