Engelsen hebben er zo’n mooi woord voor: tangy. Dat omschrijft voor mij goed de smaak die de cranberries aan deze relish geven. De mandarijnschil versterkt de smaak op een heel lekkere manier. En omdat ik agavesiroop gebruik in plaats van gewone suiker en ook een kleine hoeveelheid daarvan wordt de relish niet te zoet. Dat heeft trouwens wel weer invloed op de houdbaarheid van dit goddelijke goedje. Koel en donker is het ongeveer 1 maand houdbaar. Maar of je ‘m zo lang kan bewaren is natuurlijk de vraag. Hij is super lekker bij oude kaas (I love oude boerenkaas!) maar ook op een tosti met ham en brie is ie super. Mocht je ‘m eind van de maand maken dan kan je ‘m natuurlijk ook ideaal serveren bij de kerstkalkoen. Zet deze tangy relish dus maar alvast op je to do lijstje. En natuurlijk helemaal tof met zelf geplukte cranberries van Vlieland. Lees hier waarom ze daar groeien.

Cranberryrelish met walnoten en mandarijn
Voor 1 grote pot van 400 ml
– 200 g cranberries
– 1 mandarijn, goed schoongeboend
– 120 ml agavesiroop
– 120 g walnoten
Extra nodig: fijne rasp, gesteriliseerde pot

1. Was de cranberries en dep droog. Rasp de schil van de mandarijn met een fijne rasp en pers uit. Hak de walnoten grof.
2. Doe de cranberries samen met mandarijnsap- en rasp en agavesiroop in een pan met dikke bodem. Breng langzaam aan de kook onder af en toe roeren met een houten pollepel.
3. Laat de relish op laag vuur 8 minuten koken tot een mooie compote. De bessen hoeven niet allemaal kapot gekookt te zijn. Roer er op het laatst de walnoten door en laat kort meekoken.
4. Vul de pot met een kleine soeplepel tot aan de rand. Veeg de relish die eventueel aan de buitenkant is terechtgekomen zorgvuldig weg. Sluit de pot goed af met de schroefdeksel en zet op de kop. Laat afkoelen en bewaar de pot op een droge, donkere plek. De relish is zeker 1 maand houdbaar.