Meneer is 2 en groente is ‘Nee’. Prima hoor, voor mij een leuke uitdaging om lekkers te maken met groente. En dus maakte ik pompoenpannenkoekjes. Niet dat er nou mega veel pompoen door gaat maar ieder beetje is mooi meegenomen. En het belangrijkste wat mij betreft: het is heel erg lekker! De pompoen geeft een beetje een zoete smaak aan de pannenkoekjes en vooral ook een prachtig mooie oranje kleur. Heel feestelijk. Meneertje vond ze enorm lekker en at zich als een malle door de stapel heen.

Omdat ik een lekkerbek ben als het gaat om de combi van zout met zoet versierde ik mijn stapel pannenkoekjes met spekjes en goot er nog wat extra maple syrup over. Het resultaat: ik zat ook als een malle pannenkoekjes te eten. Zo lekker!

Pumpkin spice en maple syrup
In het recept staat pumpkin spice. Dat vond ik leuk om erin te zetten want het past zo goed bij deze beetje Amerikaanse pannenkoekjes. Hiervoor kan je gewoon oer-Hollandse koek -en speculaaskruiden voor gebruiken. Dat is namelijk nagenoeg hetzelfde.
Maple syrup is ook wel bekend als ahornsiroop en kan je bij de stropen in de supermarkt vinden. Ik vind deze stroop veel lekkerder dan gewone schenkstroop omdat het minder zoet smaakt en een beetje karamel achtig is. Het is niet goedkoop spul omdat het wordt gewonnen uit esdoornbomen maar wel enorm de moeite waard!

Pompoenpannenkoekjes met spekjes en maple syrup
Voor 6 stuks
– 275 g pompoen, schoongemaakt en in blokjes
– 125 g gerookte spekreepjes
– 2 eieren
– 50 g zelfrijzend bakmeel
– 50 ml melk
– ½ vanille-essence
– ½ tl pumpkin spice
– 2 el maple syrup + extra voor erover
– snuf zout
– boter of olie om in te bakken
Extra nodig: staafmixer, handmixer

1. Kook de pompoen in weinig water in 10 minuten gaar. Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Laat de puree afkoelen.
2. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit. Haal uit de pan zonder bakvet en zet apart tot gebruik.
3. Splits de eieren. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een handmixer stijf.
4. Doe de eidooiers in een beslagkom en zeef het bakmeel erboven. Klop er met een garde de pompoenpuree, melk, vanille-essence, pumpkin spice, maple syrup en een snuf zout door tot een glad beslag.
5. Spatel eerst een derde van de stijve eiwitten door het beslag. Dit heet familie maken waardoor je de rest van de eiwitten er daarna luchtiger doorheen kan mengen. Spatel nu de rest van de eiwitten er voorzichtig doorheen. Zo wordt het beslag extra luchtig.
6. Smelt een klontje boter in een hete koekenpan en schep wat beslag in de pan tot je een pannenkoek van 12 cm doorsnede hebt. Bak de pannenkoek in 4 min. bruin en gaar. Keer halverwege. Bak zo door tot het beslag op is.
7. Stapel de pannenkoeken op, bestrooi met de uitgebakken spekjes en giet er maple syrup over.