Mijn lief beklaagt zich dat, als ik over hem schrijf op mijn blog, ik hem altijd negatief in het daglicht stel. Ik heb het idee dat het best meevalt. Ik schrijf sowieso niet zo heel vaak over hem. Dus ach, dan is er toch ook niet zo’n probleem?
Nu moet ik wel bekennen dat er één onderwerp is waar wij echt een andere mening over hebben. Of eigenlijk, een andere smaak. En dan met name een andere smaakbeleving. Kaas.

I love it. Je mag mij er midden in de nacht voor wakker maken. Van volle jonge graskaas tot enorm overjarige Friese nagelkaas. Of van frisse roomkaas tot een stinkende ouwe fenegriek uit Frankrijk. Maakt mij niet uit, geef me maar een lekker blokje op ieder moment van de dag.

En mijn lief? Voor hem is het een nachtmerrie. Vooral als kaas wat geurt en ouder is krijgt hij er spontaan kippenvel van. Zijn moeder vertelde mij dat hij als kind dat ook al had. Dat hij dan wat kaas moest eten maar dat zijn hele lijf zat te gruwelen en dat hij er echt de bibbers van kreeg. Dat vond zijn moeder wel sneu voor hem, dat hij zo’n enorm fysieke afkeer had. Ik denk dat het vergelijkbaar is als wat ik met slangen heb. Dat iedere vezel in mijn lijf zegt dat ik uit de buurt moet blijven. Als kaas voor hem is zoals slangen voor mij, dan is het echt niet fijn.

Kaas eten doe ik dus met name als mijn lief er niet is. Als hij buiten de deur eet is dat voor mij het moment om wat te maken met een heerlijke gorgonzola. En dus bedacht ik deze smeuïge pompoenrisotto met gorgonzola, peer en walnoot. Een super combi waar ik bijna mijn bord bij af ging likken, zo lekker. Helaas niet een gerecht wat ik regelmatig zal eten in verband met de kaasfobie van mijn lief maar als ik het eet dan geniet ik er wel enorm van.

En, was dit nou zo negatief over mijn lief?

Pompoenrisotto met gorgonzola en peer
Hoofdgerecht voor 2 personen
– 50 g boter
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
– scheut witte wijn
– 5 dl hete groentebouillon
– 250 g pompoenblokjes
– 100 g gorgonzola
– 1 grote, niet te rijpe peer, in blokjes
– 3 el walnoten

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem 30 g boter en fruit daarin de sjalot tot deze glazig is. Schep de risottorijst door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen en wat transparant worden. Dit duurt een minuutje.
2. Blus de risotto af met een scheut wijn. Voeg daarna een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 20 minuten. Voeg halverwege de pompoen- en peerblokjes toe en gaar mee tot ze zacht zijn.
3. Meng als laatste de resterende boter en gorgonzola door de risotto. Laat alles nog even goed doorwarmen zodat de gorgonzola wat gesmolten. Breng alles op smaak met peper. Serveer de pompoenrisotto met de walnoten erover.