Frituren is niet mijn ding. Ik ben nog nooit in het bezit geweest van een frituurpan omdat ik die dingen vind stinken, in de weg staan en ik niet zo’n enorme snacker ben. Toch gaat  een lekker frietje er bij mij wel in, zoals die van de Frietwinkel. Die is zelfs uitgekozen tot de beste patatzaak van Nederland door het AD!

Omdat ik nu niet meer in het centrum van Utrecht woon zit even langs de Frietwinkel fietsen er niet in dus bedenk ik nu andere manieren om aan mijn patatjesquotum te komen. Ik maak nu frietjes in de oven van groente!

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kan echt super lekkere frietjes maken van in repen gesneden groente. Een van mijn favorieten is de versie van pompoen. De buitenkant is een beetje knapperig en de binnenkant heerlijk zacht. Ook smaakt pompoen uit de oven zoveel lekkerder want de smaken worden versterkt. Heerlijk zoet dus. En precies met dat zoete van de pompoen kan je fijne hartige kruiden combineren. Denk aan ketoembar, harissa, gember of salie. Nu maakte ik een versie met sesam en komijn. Ik kwam erop omdat sesam mij zo mooi leek op de foto. En weet je wat? Het ziet er niet alleen leuk uit, van die sesamstipjes op de pompoenfrietjes, het is ook nog eens een super lekkere combi!
Smakelijke frietjes maken zonder frituur is dus heel goed te doen. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik dus echt geen frituurpan nodig heb om lekker te kunnen snacken.

Pompoenfrietjes
Voor 3 personen
– 600 g pompoen
– 3 el olijfolie
– 2 tl sesamzaad
– 1 tl komijnpoeder
– 1 tl Maldon zout of grof zeezout

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Schil de pompoen en verwijder de zaden met een lepel. Snijd het vruchtvlees ter grootte van frietjes. Leg op de bakplaat.
3. Meng in een kommetje de olijfolie met sesamzaad, komijnpoeder en zout. Giet het oliemengsel over de pompoen en hussel alles goed zodat de frietjes bedenkt zijn. Verdeel de frietjes gelijkmatig over de bakplaat.
4. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de pompoenfrietjes in zo’n 20-25 minuten gaar. De duur hangt af van de rijpheid van de pompoen en de dikte van de frietjes.