Zoefffff en dan opeens is het alweer een tijd geleden dat ik mijn laatste blog heb geschreven. Drukke kookboekprojecten, persreisje naar Oostenrijk en vakantievieren in Georgië waren de boosdoeners maar nu dus hoog tijd om weer eens in mijn digitale pen te kruipen en nog wat bramenlekkers met jullie te delen:

Zoet en zuur tintelt aan alle kanten je smaakpapillen. Hopla, eerst knalt zuur in je mond en gaat het achter in je kaken kietelen. Dan komt zoet om de hoek kijken waar je van gaat glimlachen. Ik hou echt van die combi. Die intens foute zure beertjes vind ik dus lekker. Maar nog veel en veel lekkerder vind ik deze samenwerking van smaken in citroenmeringuetaart. Daar mag je mij voor wakker maken!

Nu hoeft de combinatie van deze twee uitersten echt niet alleen in taart of snoep te zitten, ook in andere dingen vind ik zoetigheid samen met zurigheid heerlijk. Zo maak ik graag dressings voor salade met fruitazijn. Denk aan varianten met frambozen, appelcider of blauwe druiven. Veel leuker is het om je eigen azijn te maken met je eigen plukoogst. Dat kan je doen door via een uitgebreid proces azijn te maken van fruitsappen maar je kan het ook simpeler aanpakken zoals ik dat nu doe. Het resultaat is heerlijk en heel goed te bewaren mits koel en donker weggezet. Dus ga nog even op zoek naar de laatste bramen van het seizoen en maak er een mooie azijn van waar je nog lange tijd van kan genieten terwijl de blaadjes van de bomen vallen. Wat dacht je van een salade aangemaakt met de bramenazijn met wat goede paté erbij en een stuk ruig brood. Heerlijk voorgerechtje voor als het buiten guur en grijs is.

Zelfgemaakte snelle bramenazijn
– 350 g bramen
– 2 el fijne suiker
– 125 ml natuurazijn
extra nodig: sapcentrifuge en uitgekookt weckfles

1. Doe de bramen in de sapcentrifuge en pers het sap eruit.
2. Breng het bramensap aan de kook en voeg de suiker toe. Kook het sap 5 minuten op laag vuur door.
3. Voeg de azijn toe en warm kort mee. Let op, er kan een wat scherpe geur vrijkomen als de azijn te lang verhit wordt.
4. Giet de bramenazijn in een uitgekookt flesje. Dit gaat handig met een trechter. Sluit de fles goed af. Heb je een weckfles, zet deze 2 minuten in kokend water zodat de dop vacuüm zuigt.

De azijn is minimaal twee maanden houdbaar.