Wat vond ik het raar om een half jaar geleden naar een buitenwijk van Utrecht te verhuizen. Lees: vinexwijk. Alleen maar nieuwbouw om mij heen en 20 minuten fietsen van het centrum of 8 minuten met de trein. Vet ver weg dus van de ‘bewoonde’ wereld. Ik moest er erg aan wennen maar langzaam aan zie ik ook de voordelen van buiten de stad wonen. Een heerlijk groot park om de hoek, speeltuinen in overvloed, 10 minuten fietsen en in zit met mijn billen in het zand bij een plas waar je kan zwemmen, geen kerkklokken, landwinkels in de buurt en … ik zie overal fruit groeien!Waar ik in de stad echt op zoek moest naar een bramenstruikje of een appelboom, struikel ik er hier bijna over, zoveel groeit er hier in mijn nieuwe wijk. Appels, kersen, abrikozen, peren, bramen en bergen rozenbottels. Allemaal op loopafstand en ik kan wel blijven plukken want het lijkt alsof niemand anders dat doet. Lucky me.

Anoniem plukken?
Mijn grootste oogst zijn de bramen. Die groeien hier weelderig langs de kant van de weg in de berm en in het park. Hele trossen donkerpaarse bessen hangen er de nare prikkeltakken en dus was ik zo slim om een overal aan te trekken. Zo kon ik mooi helemaal in de struik verdwijnen zonder dat ik al te erg onder de krassen kwam te zitten. Nu zal je wel denken, hoezo heeft zij zo’n ding? Nou ik kreeg de overal opgestuurd bij een perspakket over rookworsten. Op de rug van het pak staat heel groot Unox en mijn naam. Anoniem plukken in dat pak is er dus niet bij maar het werkt prima!

Bramen plukken overal lr
Veiligheidstips

Als jij ook bramen wilt gaan plukken heb ik een aantal tips voor je zodat je veilig bramen kan plukken.
Tip 1:
Trek oude kleren aan van stevige stof en dichte schoenen zodat je tegen de doornige struiken beschermd bent.
Tip 2:
Omdat er vaak ook wespen aan het snoepen zijn van de bramen is het goed om daar rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je mouwen goed sluiten zodat ze niet zomaar in je kleding kunnen vliegen.
Tip 3:
Stop tijdens het plukken ook niet klakkeloos een braam in je mond want ik ken een naar verhaal van een moeder van een vriendin van mij die in haar keel werd gestoken en acuut naar het ziekenhuis moest vanwege ademhalingsproblemen. Ik wil je helemaal niet bang maken maar handig is het wel om daar even bij stil te staan.
Tip 4:
Pluk niet de bramen die heel laag hangen. Het kan zijn dat er eitjes van de vossenlintworm op zitten. Dit zit in de urine van vossen, honden en katten. Lees hier meer erover.
Tip 5:
Was altijd wildgeplukt fruit grondig met ruim water!

bramenstruik lr

Je oogst
Bramen zijn best tere besjes. Zeker als je ze plukt als ze mooi rijp en zoet zijn want die zijn het lekkerste. Dat is in augustus en september.
Stop je oogst in kleine emmertjes of bakjes zodat de onderste bramen niet geplet worden door het gewicht van de bramen die erop liggen. Een grote emmer is daarom geen goed idee om mee te nemen want dan vind je thuis al bramensap op de bodem. Tip van mijn moeder: was van die plastic yoghurtemmertjes af en neem die mee tijdens het plukken. Daar zit ook een handige deksel vaak op dus kan je ze goed afsluiten totdat je aan de slag gaat met het verwerken.
En nog een tip van mijn moeder: neem een snoeischaar mee. Zo kan je scheuten wegknippen waar geen bessen aan hangen. Vaak groeien deze takken over de bessen heen. Als je ze weghaalt kan je beter bij de rijpe bramen en de bramen die nog niet rijp zijn krijgen zo meer zon. Kan je een weekje later weer terugkomen om opnieuw te oogsten.

Verwerken
Je kan heel veel maken van bramen zoals jam, ga ik je de rest van de week laten zien. Was de bramen heel goed met ruim water en verwerk de bramen het liefst nog dezelfde dag dat je ze hebt geplukt. Of vries ze in, dat kan ook prima. Of eet ze gewoon meteen op, ook heel lekker.

Heb je net als ik ook zin om bramen te gaan plukken? Op de wildplukwijzer.nl vind je bij jou in de buurt vast ook goede plukplekken. Of als je zelf een goede plek weet en hij staat er nog niet op, voeg ‘m dan toe. Ik loop vrolijk rond in mijn vinexwijk op zoek naar nog meer lekker fruit. Ik hou je op de hoogte van mijn wildplukactiviteiten!