Aubergines komen van oorsprong uit India en Birma en werd door de Moren naar Spanje gebracht. Vanuit daar zijn ze vooral populair geworden in de landen rond de Middellandse Zee zoals Italië, Griekenland en Frankrijk.

Een paar eeuwen later werd de aubergine immens populair in Utrecht. Om precies te zijn in de nieuwbouwwijk Terwijde. In mijn keuken. Met aubergine kan ik namelijk enorm veel kanten op: bakken, grillen, in de oven, inleggen en nog veel meer. En dan kan je er de lekkerste gerechten mee maken zoals moussaka, curry, soufflé en ook deze geroosterde aubergines.

Aubergine is echt een zomergroente en dus is het nu het moment om van deze vrucht, van de plant die behoort tot de Nachtschadefamilie, te genieten. Dit gerechtje is heerlijk om op een zwoele avond te eten. En ja, ook lauwwarm is hij smakelijk. De kaneel, rozijnen en harissa geven het gerecht een midden-oosten tintje. Ik denk dat de Moren die deze plant hebben gebracht dus naar Europa hebben gebracht dit een prima maaltje zouden vinden.

Geroosterde aubergines met zoete aardappelpuree
Voor 2-3 personen
– 2 aubergines
– 3 el olijfolie
– 1 teen knoflook
– 2 uien, in dunne ringen
– 1 el balsamicoazijn
– 1 el tomatenpuree
– ½ tl harissa
– 1 tl honing
– 50 g rozijnen
– 1 tl gemalen kaneel
– 250 g kleine pruimtomaten, gehalveerd
– 50 g pijnboompitten
– 1 el fijngehakte peterselie
– 1 tl fijngesneden munt

Voor de zoete aardappelpuree
– 400 g zoete aardappel, geschil
– 30 g boter

1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Halveer de aubergines in de lengte en snijd met een klein scherp mesje het vruchtvlees diagonaal in zodat je een ruitjespatroon krijgt. Let op met het snijden dat je niet door de schil heen snijdt.
2. Bestrijk met een kwastje 2 eetlepels olijfolie over de aubergine aubergines en maal er peper en zout over. Leg de aubergines met de inkepingen naar boven in een ovenschaal en zet 45 minuten in de oven.
3. Voeg na 20 minuten de tomaten toe naast en rond de aubergine en plaats de ovenschaal terug in de oven.
4. Verwarm in een koekenpan de resterende olie. Voeg de uiringen, balsamicoazijn, tomatenpuree, harissa, honing, rozijnen en kaneel toe samen met 100 ml water. Braad de ui op laag vuur in 20 minuten helemaal zacht. Voeg eventueel nog wat vocht toe mocht het teveel verdampt zijn. Breng op smaak met peper en zout.
5. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 2 bij 2 cm. Kook de aardappelen in ruim  water in 15 minuten gaar. Giet af en stamp grof met een pureestamper. Voeg de boter toe en roer samen met wat peper en zout erdoor.
6. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan zonder olie lichtbruin. Schud regelmatig de pan en let op want op het laatst kan het snel gaan. Schep ze over op een schaaltje om verder verkleuren te voorkomen.
7. Schep de aubergines op borden. Meng de geroosterde tomaten door het uienmengsel en verdeel over de aubergines. Bestrooi met de pijnboompitten, peterselie en munt en serveer met de zoete aardappelpuree.