Het is hip om geen suiker te eten. Of in ieder geval geen geraffineerde (witte) suiker. En waarom? Omdat het niet goed voor je is en het te bewerkt is en je enorme suikerpieken en dalen krijgt en ga zo nog maar even door. En dus zijn er nu allemaal alternatieven voor suiker in de supermarkt te vinden; kokosbloesemsuiker, kokospalmsuiker, agavesiroop etc. Deze suikers zijn inderdaad veel minder bewerkt en dat is dan beter voor je lijf zegt men. Ik zie het toch een beetje anders: als je snoept, geniet er dan van. Doe het dus met mate. Het blijft namelijk suiker en het blijft zoet. Het is dus niet opeens zo dat als je voor deze suikers kiest je enorm gezond eet, alsof je broccoli eet ofzo. Nee, suiker is wat mij betreft nog steeds suiker.

Wel merk ik dat als ik bijvoorbeeld agavesiroop in plaats van standaard schenkstroop op mijn pannenkoek doe ik veel minder last heb van een zogeheten sugar rush. Dus dat is wel fijn. En de smaak is ook wat zachter waar ik van hou.
Wat betreft palmbloesemsuiker, deze gebruik ik vaak tijdens het bakken omdat hij wel zorgt voor een goede structuur aan baksels. De kleur is wel wat donker waardoor je zoete gerechten iets donkerder worden van kleur. Zoals ook bij deze kokosmakronen. Is dat erg? Nee wat mij betreft helemaal niet. De warme gloed over de makronen vind ik juist heel aantrekkelijk!
En weet je wat? De smaak is ook nog eens top! Dus of het nou zo hip is of niet, ik vind dit echt enorm lekkere kokosmakroontjes. En dat is waar het voor mij om draait, dat het lekker is. En doe dan maar eens een poging om ze niet allemaal tegelijk te eten, best lastig kan ik uit ervaring zeggen.

Kokosmakroontjes met kokosbloesemsuiker

Voor 16 stuks
– 1 ei
– 75 g kokosbloesemsuiker
– 1 tl kokosolie
– 125 g kokosrasp
– mespunt zout
– 40 g pure chocolade (bijvoorbeeld van Magic want daar zitten geen geraffineerde suikers in), in stukjes
Extra nodig: bakplaat en bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten op de chocolade na in een beslagkom en roer goed door elkaar zodat het een plakkerig geheel wordt.
3. Schep wat van het kokosmengel op een eetlepel en druk het aan met je vingers. Duw het met je duim van de lepel op de bakplaat en vorm er een rondje van. Ga zo door tot je zo’n 16 stuks hebt.
4. Bak de makroontjes in het midden van de oven in circa 10-15 minuten goudbruin. Houd ze goed in de gaten, want soms zijn ze na 10 minuten al goudbruin. Laat de koekjes minimaal 30 minuten afkoelen.
5. Verwarm de chocolade au bain-marie en giet met een theelepel dunne streepjes over de makronen. Laat de chocolade opstijven voordat je ze serveert of bewaart in een luchtdichte trommel.