I love kokosrasp. Niet alleen omdat het verdomd lekker is maar ook omdat het een heel handige werking heeft in gerechten. Het neemt namelijk vocht op want de rasp bestaat uit gedroogde kokos. Daarom is dit ideaal als vervanger van bijvoorbeeld paneermeel, die vaak de functie van vocht opnemen in gerechten heeft. Denk aan het paneermeel die je in een gehaktbal doet, die samen met het ei stevigheid aan de bal geeft tijdens het bakken. Ik gebruik dan veel liever kokosrasp want dan krijgt het gehakt een lekkere structuur en ook nog eens een heerlijke smaak. Twee vliegen in een klap zeg maar.

Geen geklooi
Kokosrasp een puur product waar niet al te veel mee geklooid wordt. Dat is met paneermeel wel anders want dat wordt van brood gemaakt en daar zijn veel meer ingrediënten en verwerkingsstappen voor nodig om het tot het eindproduct te komen. Daarom hou ik ook van kokosrasp, een product waar niet veel mee geklooid is.

Glutenvrij
Nog een heel fijn voordeel van kokosrasp gebruiken in plaats van paneermeel is dat daardoor je gehaktgerecht glutenvrij wordt. Dus ideaal voor mensen die geen gluten verdragen of liever niet eten.

Mijn lievelings
Voor mij is kokosrasp echt iets wat ik altijd in huis heb want je kan er echt enorm veel mee. Het liefste koop ik biologische kokosrasp. Niet alleen omdat het bio is maar vooral ook omdat de rasp vaak wat grover is dan de rasp die je in de supermarkt koopt. En dat grove vind ik enorm fijn want geeft meer structuur aan gerechten. Ook aan zelfgemaakte kokosmakronen. Een receptje daarvan ga ik binnenkort met je delen want ik ben echt dol op kokos!

Tropische bobotie met banaan – glutenvrij
Voor 6 personen
– 750 g rundergehakt
– 1 el curry madras kruiden
– 12 abrikozen, in stukjes
– 1 grote teen knoflook, fijngehakt
– 1 ei
– 5 el kokosrasp
– 2 bananen
– voor erover: 2 el kokosrasp en 1 tl suiker
Extra nodig: bakpapier, kleine cakevorm inhoud van ongeveer 1½ liter

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe gehakt, curry, abrikozen en knoflook in een grote kom. Breek het ei erboven en voeg de kokosrasp toe. Kneed het gehakt goed door zodat alles gemengd is en het gehakt wat plakkerig wordt.
2. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de bodem van de vorm en druk goed aan.
3. Leg de gepelde bananen in de lengte in de vorm en druk iets aan. Verdeel de rest van het gehakt er gelijkmatig over en maak de bovenkant glad.
4. Plaats de bobotie in het midden van de oven en bak in 40-45 minuten gaar en bruin.
5. Rooster 10 minuten voor het einde van de baktijd de kokosrasp in een droge pan lichtbruin. Let goed op want het kan plotseling erg snel gaan. Als de kokos begint te kleuren voeg dan de suiker toe en roer erdoorheen.
6. Haal de bobotie voorzichtig uit de vorm en bestrooi met de zoete kokosrasp. Ik at het met een zoete aardappel-pompoenpuree met quinoa erdoor en gewokte bimi.