Zwoele zomeravonden vind ik geweldig. Lekker in je jurkje tot laat in de avond buiten zitten met een glas witte wijn en een knabbeltje erbij. Die perfecte avonden gaan vooraf aan intens hete dagen zoals vandaag. En aan het einde van zo’n hete dag heb ik geen puf om uitgebreid te koken en geen zin in veel eten dus dan is deze koele komkommersoep ideaal. Heerlijk licht, snel gemaakt en fris. Ideaal dus als het morgen weer ruim boven de 30 graden wordt!
Denk er wel even aan dat je ‘m laat koelen in de koelkast. Heb je daar helemaal geen tijd voor dan kan je ook een paar ijsklontjes toevoegen en die mee laten draaien in de blender.

Koude komkommersoep
Voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen
– 4 komkommers, geschild en in blokjes
– sap en rasp van 1 goed schoongeboende citroen
– 2 lente-uitjes, in ringetjes
– 1 groentebouillonblokje, opgelost in 150 ml water
– 100 ml Turkse yoghurt
– 2 gerookte forelfilets
– handje peterselie, fijngehakt
Extra nodig: blender of staafmixer

1. Doe de komkommerblokjes, citroensap en -rasp, lente-ui, bouillon en de komkommer in de blender en mix in een minuut tot een gladde soep. Dit kan ook met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is. Breng verder op smaak met peper en zout.
2. Plaats de soep in de koelkast en laat in 3 uur helemaal afkoelen. Of zet even in de vriezer als je minder tijd hebt.
3. Serveer de soep in mooie kommen met wat gerookte forelfilet erin. Strooi er op het laatst de peterselie over. Lekker met een stukje stokbrood erbij.

Tip
Ook erg lekker om met gerookte zalm op te dienen in plaats van forel. Vervang de peterselie dan door dille.
Heb je een picknick? Neem de koude soep dan mee in een thermosfles.