Nog lang voordat ik wist wie Alain Caron was had ik zijn kookboek Van de zee naar de hemel in mijn boekenkast staan. Dat was rond 2002. Een van de gerechtjes die ik uit dit boek maakte en nog steeds graag maak is warme papillotten van banaan met specerijen. Het is zo simpel maar oh la la zo lekker. Alain maakt dit gerecht in de oven maar ik vind het echt ideaal om op de BBQ te bereiden en heb er een kleine draai aan gegeven. Een heerlijk tropisch toetje die perfect past bij de afsluiting van een gezellige avond waarbij het nog tot laat warm is.

Toen ik het boek kocht had ik nooit gedacht dat ik Alain nu af en toe zou spreken tijdens culinaire evenementen waar we elkaar tegenkomen. Hij is een chef naar mijn hart met charmante humor waar ik altijd een beetje van ga blozen. En ja, als ik hem zie dan denk ik altijd aan dit gerechtje, stiekem mijn eerste kennismaking met hem zo’n 13 jaar geleden.

Banaan van de BBQ
Voor 4 personen
– 50 g boter
– 4 rijpe bananen, gepeld
– steranijs, uit een grove molen
– klein snufje zout
– 4 tl zelfgemaakte vanillesuiker
– rasp van een halve sinaasappel
– 4 el kokosmelk
– 4 bollen vanille-ijs

Extra nodig: aluminiumfolie

1. Scheur van aluminiumfolie in 4 vellen van zo’n 50 cm breed. Vouw deze dubbel en sla open als een boek. Vet de rechter zijde met wat boter in en leg hierop de banaan. Maal er wat steranijs over, en bestrooi met een snufje zout, 1 theelepel vanillesuiker en wat sinaasappelrasp. Giet er een eetlepel kokosmelk (op de foto zie je dat mijn kokosmelk wat gestolde klonten kokosvet had wat helemaal niet uitmaakt) over en leg er een paar klontje boter bij.
2. Vouw de folie dubbel en maak de randen heel goed dicht door ze twee keer om te slaan.
3. Leg de pakketjes op een BBQ die niet veel hitte meer afgeeft. Sluit de BBQ af met een deksel en laat de banaan 10-15 minuten garen.
4. Serveer de opengevouwen pakketjes met een bolletje ijs erbij. Let goed bij het openen van de pakketjes, het vocht uit het pakketje kan goed heet zijn.

Tip:
Wil je dit gerecht in de oven maken? Verwarm de oven dan voor op 200 graden en laat de pakketjes 13 minuten garen.