Soms moet ik wel een beetje om mijzelf lachen, dan wil ik niet teveel meedoen met trends zoals mega gezond eten en die recepten op mijn blog plaatsen. Dus plaats ik regelmatig een taartje online want daar hou ik nou eenmaal van. Maar na een heel weekend in Wenen echt teveel taart en schnitzels te hebben gegeten, heb ik mega behoefte aan gezond eten. Dus nu dus een gezond receptje waar ik heel blij van word na mijn schranspartijen in Oostenrijk.

Risotto vind ik heerlijk, toch had ik nu dus behoefte aan een nog wat voedzamere variant en gebruikte ik daarom parelgort in plaats van risottorijst. Dat is een graansoort met nog een deel van het vliesje er omheen. Mocht je het leuk vinden om een leuk stukje te lezen over gort, meneer Wat Eet Ons schreef er hier wat over voor Elle Eten.
Parelgort is wel iets anders dan risotto trouwens, het blijft iets vaster van vorm en dus wordt je risotto iets minder ‘papperig’ en blijft er een bite. Ik hou daar van.

Parelgortrisotto met biet, munt en ricotta
Voor 2 personen
– 30 g boter
– 1 sjalot, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 175 g parelgort (oa te koop bij de biowinkel)
– 500 ml hete groentebouillon
– 2 rode bieten van ongeveer 250 g samen, geschild en grof geraspt
– 75 g doperwtjes (uit de diepvries)
– rasp van ½ citroen
– 5 blaadjes munt, in reepjes gesneden
– 125 g ricotta

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem de boter en fruit daarin de sjalot en de knoflook. Schep de parelgort door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen. Dit duurt een minuutje.
2. Voeg een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 25 minuten. Voeg halverwege de bietenrasp toe en bak mee.
3. Meng als laatste de doperwten, citroenrasp en munt door de risotto. Laat alles nog even goed doorwarmen en breng op smaak met peper.
4. Serveer de parelgortrisotto met wat dotten ricotta erover.

Tips:
– ook erg lekker met zachte geitenkaas in plaats van ricotta.
– voor een frisse bite kan je ook nog stukjes appel op het laatst erover strooien (vindt ons zoontje heerlijk).
– ook lekker om koud te eten bij een picknick of op een zomerse avond.