Onlangs mocht ik met Queens Vis mee naar Vietnam om te kijken hoe daar panga wordt gekweekt en verwerkt, zoals je hebt kunnen lezen in mijn blogs Panga 1 en Panga 2. Ik heb daar gezien hoe kort na de vangst de vis wordt verwerkt en bevroren. Hierdoor blijven alle mineralen, goede stoffen en de lekkere smaak behouden.

Minder vers
Vroeger dacht ik dat de vis in het koelvak van de supermarkt ook vers was. Maar als je de verpakking van bijvoorbeeld kabeljauw goed leest, zie je dat de vis ontdooid is. Doordat de vis vaak al een aantal dagen in zo’n bakje ligt, is de vis eigenlijk minder vers dan wanneer ik die zelf ontdooi. Ik ben daarom nu overgestapt op echt verse vis van de visboer of ik koop bevroren vis in de supermarkt.

Onverwachte eters
Ik vind het heel handig om bevroren vis zoals kabeljauw of schol in de vriezer te hebben liggen, voor momenten dat ik even geen tijd heb om naar de supermarkt te gaan. Of wanneer ik onverwacht eters over de vloer heb. Het gerechtje wat ik vandaag met je deel is namelijk heel makkelijk voor meer mensen te maken. Op een bakplaat passen makkelijk 10 porties. En het grootste voordeel is dat je op deze manier bijna verse vis eet!

Makkelijkste bereiding
Nu kun je vis op heel veel manieren bereiden, zoals bakken in de pan, op de BBQ of in de grillpan. En wat dacht je van pocheren of roken? Ik hou erg van de wat mij betreft makkelijkste bereiding die er is: uit de oven. Je hoeft je vis maar een beetje op smaak te brengen en de oven doet de rest. Zo heb ik er geen omkijken naar en kan ik ondertussen de bijgerechten maken. Echt heel eenvoudig! Je kunt bevroren vis trouwens ook direct in de oven bereiden, zonder deze eerst te ontdooien maar daar ben ik niet zo’n voorstander van. Er komt namelijk altijd wat vocht vrij bij het ontdooien van vis en dat heb ik liever niet in mijn ovengerecht want dan wordt het snel waterig. Daarom laat ik de vis altijd niet alleen eerst ontdooien, ik dep ’m ook goed droog.

Hier mijn tips voor het bereiden van diepvriesvis:
– Laat de bevroren vis langzaam ontdooien in de koelkast, dat werkt het beste om smaak en structuur te behouden.
– Minder tijd of vergeten de vis in de koelkast te leggen? Ontdooi dan de bevroren vis in de gesealde verpakking in een grote kom met koud water.
– Dep de vis dus droog met keukenpapier voordat je deze gaat bereiden.
– Vries reeds ontdooide vis niet nog een keer in. Als de vis is bereid, kun je het gerecht wel nog een dagje in de koelkast bewaren – mits het goed is afgedekt.

Ingepakt visje
Dit keer heb ik de vis in plakken courgette verpakt. Ok, echt helemaal dicht is het niet dus een pakketje kan ik het niet noemen, maar dat heeft juist weer als voordeel dat de vis niet heel lang in de oven hoeft te garen. Omdat de filet wel is afgedekt, blijft de vis lekker sappig.

Kabeljauw uit de oven
Voor 4 personen
– 4 Queens kabeljauwfilets, ontdooid
– 2 el lekkere pesto, (zoals deze zelfgemaakte)
– 1 courgette
– 1 citroen

Extra nodig: keukenpapier, kaasschaaf en bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Dep de vis droog met keukenpapier. Bestrijk iedere filet aan één kant met een halve eetlepel pesto. Let er even op dat je niet de vieze lepel weer in je potje of bakje pesto stopt, want er kan wat rauwe vis in terechtkomen en dan bederft je pesto snel.
3. Snijd met een kaasschaaf lange dunne plakken van de courgette. Wikkel 2 plakken courgette voorzichtig om 1 kabeljauwfilet, zonder dat de plakken courgette breken. Zorg dat de uiteinden van de courgette onder de vis eindigen. Is de plak te lang, snijd het overtollige stuk courgette er dan af.
4. Leg de ingepakte filets op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de vis in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar. De oventijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.
5. Snijd ondertussen de citroen in partjes. Leg deze halverwege de baktijd bij de vis op de bakplaat.
6. Serveer de vis direct uit de oven met de partjes citroen erbij. Het is erg lekker om ze uit te knijpen over de vis, maar wel als ze iets afgekoeld zijn zodat je niet je vingers verbrandt.

Wij aten deze ingepakte kabeljauw met een simpele rucolasalade en fusilli waar ik een lik pesto door had geroerd. Reactie van mijn lief: dit moet je vaker maken deze zomer!

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.