Ik zat een beetje te bladeren in de map op mijn computer waar ik van alles in bewaar wat ik aan gerechtjes heb gefotografeerd maar waar ik niets mee heb gedaan voor op mijn blog. Nu kwam ik deze citroenrisotto tegen waar ik de foto alweer ruim 3 jaar geleden van heb gemaakt maar het nog steeds graag eet. Dus ik dacht vandaag, zonde om dit gerecht niet te delen. En ja, eigenlijk ook wel heel leuk om er zo’n oud kiekje bij te doen want daardoor zie ik nu dat mijn fotografie toch wel vooruit is gegaan.

In principe zijn Italianen vrij helder over de combi van vis en kaas: niet doen. Maar door risotto hoort wel kaas, om het lekker smeuïg te maken. Ik heb wel gekozen voor een milde romige kaas: mascarpone. En dat past dan weer perfect bij de citroen die het fris maakt. De zeekraal moet je maar heel kort even bakken zodat ie lekker knapperig blijft want dat heeft dit gerechtje wel nodig.

Citroenrisotto met kabeljauw
Voor 2 personen
– 60 g boter
– 1 sjalot, gesnipperd
– 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
– 75 ml droge witte wijn
– 500 ml hete groentebouillon
– 250 g kabeljauw
– 100 g zeekraal
– rasp en sap van 1 goed schoongeboende citroen
– 100 g mascarpone

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem 40 g boter en fruit daarin de sjalot tot deze glazig is. Schep de risottorijst door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen en wat transparant worden. Dit duurt een minuutje.
2. Blus af met de wijn en roer door totdat bijna alles verdampt is. Voeg dan een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 20 minuten.
3. Verhit ondertussen de resterende boter in een koekenpan en bak de kabeljauw op matig vuur gaar. Keer halverwege.
4. Verhit vlak voor het einde de olijfolie in een koekenpan en roerbak de zeekraal twee minuten.
5. Meng op het laatst citroensap, -rasp en de mascarpone door de risotto. Laat alles nog even goed doorwarmen. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de risotto met de kabeljauw en zeekraal.

Op zoek naar nog een lekker recept met kabeljauw? Kijk dan eens naar boerenkoolrisotto met kabeljauw