Aan het eind van een lange dag komt iedereen moe en hongerig thuis en dan wil je maar één ding: snel aan tafel. En dan ook iets gezonds eten waar je niet te lang voor in de keuken hoeft te staan én wat iedereen lekker mee-eet. Lastig? Nou als je het kookboek Wat eten we vandaag? van Susan Aretz in huis haalt wordt dat peanuts.

Hoe het begon
Ken je de site Smulpaapje? Daar vind je heel veel inspiratie over (uit)eten met kinderen. Denk aan restaurants waar ze een goed kindermenu hebben, recepten om samen met je kind te koken en handige weekmenu’s. Dit laatste onderdeel bleek zo populair dat Susan, de oprichtster, een prachtig kookboek heeft gemaakt Wat eten we vandaag? met de weekmenu’s als uitgangspunt. Briljant!

menu

Weekmenu’s
In dit kookboek vind je maar liefst 16 weekmenu’s met daarin steeds vijf gerechten, voor alle doordeweekse dagen. De menu’s zijn opgedeeld in de seizoenen zodat je heel het jaar eet met ingrediënten die op dat moment op zijn best zijn, volop verkrijgbaar en goed betaalbaar.
Je ziet bij de menu’s ook meteen heel handig of het gerecht een dag van tevoren klaar te maken is, budgetvriendelijk is, snel klaar te maken of een favoriet is van Meike, het dochtertje van Susan.

boodschappenlijstje

Boodschappenlijstjes
Aan het begin van het boek vind je informatie over wat handig is om als basisvoorraad in huis te hebben. Dat komt dan ook iedere keer weer terug in het boodschappenlijstje die bij ieder weekmenu staat. Zo hoef je maar één keer boodschappen te doen en dat is dan weer efficiënt en je verspilt op deze manier ook minder producten. Want dat restje couscoussalade gebruik je bijvoorbeeld de volgende dag weer om een heerlijke gevulde paprika mee te maken.
De ingrediënten zijn allemaal goed verkrijgbaar bij de supermarkt zodat je alles makkelijk in huis kan halen. Toch deel ik de mening van Susan dat je bij de slager en bij de visboer net even wat betere producten vindt dus daar fiets ik graag voor om.

risotto

Voor ieder wat wils
De variatie aan gerechten is geweldig in dit kookboek, echt iedere windstreek is wel vertegenwoordigd met een lekker recept. Denk aan noodles met garnalen, Spaanse tortilla,  milde curry, risotto of stoofvlees. Ook zijn de menu’s vrij goed in balans met de verdeling van vis, vlees en vega. Hoewel, ik eet zelf dan weer net iets meer vega dan er in het boek staat. De recepten zijn heel toegankelijk en daardoor prima iets aan te passen naar eigen behoefte. En dat is ook precies de bedoeling want zo kan iedereen in huis mee-eten. Kinderen houden vaak van iets minder pittig eten terwijl papa en mama wel nog een schepje sambal erbij lusten. Kan allemaal prima.
Ook staan er bij ieder recept handige serveertips. Lees wel altijd ieder afzonderlijk recept goed door voordat je een weekmenu inkoopt. Misschien vind jij het niet nodig om bij de voorjaarsrisotto ook nog kabeljauw te eten. Deze staat dan wel genoemd op je boodschappenlijstje dus hou daar wel rekening mee.

Susan en Meike

En nog meer
Naast al die weekmenu’s waar je echt geweldig veel aan hebt vind je ook nog eens inspiratie achterin het boek om gezellig met je kind te gaan bakken, een uitgebreid ontbijt in het weekend te maken, lekkers als toetje en ook nog twee feestmenu’s.  Ja wat dat betreft is dit boek enorm compleet en kan je er heel veel plezier aan beleven.

Wat eten we vandaag? is een heel toegankelijk boek waar je ook nog eens vrolijk van wordt door de kleurrijke vormgeving en foto’s. En alles is goed doordacht, je ziet dat Susan hier met veel plezier en aandacht aan heeft gewerkt. Het spat er vanaf en werkt enorm aanstekelijk om meteen de keuken in te gaan om te gaan koken voor het hele gezin. Ik heb al een paar heerlijke recepten uit het boek gemaakt zoals de courgettecake. In mijn volgende blog deel ik het recept voor Keiserschmarren met je, die enorm goed in de smaak viel als ontbijt bij mij thuis.

Dit boek is er eentje die ik aan vriendinnen met kinderen ga aanbevelen, of voor ze ga kopen als verjaardagscadeau. Zo fijn is het om iedere dag de vraag te kunnen beantwoorden Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag?
Auteur: Susan Aretz
Uitgeverij: Uniboek
ISBN: 9789000344345
Prijs: €25.-