Jeugdsentiment of kan ik beter zeggen jeugdtrauma? Wij hadden thuis altijd appelsap en bronwater in huis en bij heel hoge uitzondering wel eens Spa Citron. Op de buis zag ik dan reclames van drankjes als Taksi en Punica maar no way dat we die kregen. Volgens mijn moeder, als ik het mij goed herinner, veel te zoet en te veel rotzooi etc. Als kind vind je dat belachelijk maar nu snap ik mijn moeder helemaal, zeker nu ik zelf een kind heb. Die zoete drankjes uit de supermarkt komen bij mij ook niet door de deur. En dus dacht ik dat het wel leuk zou zijn om zelf eens te proberen om Taksi na te maken.

Wat is Taksi eigenlijk? Het is een drank op basis van vruchtensap en zuivel. Dat laatste had ik niet verwacht. Er zit melkpermeaat door wat een product is dat ontstaat bij het maken van kwark. Zelf denk ik dat het een restproduct is uit de zuivelindustrie waar ze dan weer iets mee bedenken, in dit geval Taksi. Beetje zoals Rivella zeg maar. Of dat erg is? Ach, in het kader van no waste een prima gedachte.
Ik ga uit van de voor mij klassieke smaak Tropisch fruit. Het gehalte aan vruchtensap, uit concentraat, is 6% en bestaat uit appel, ananas 0,8% en passievrucht 0,3%. Verder zit er door het drankje nog dingen als suiker, room?!, citroenzuur, pectine, vitamine C en kleurstoffen. Een aardig rijtje wat mij betreft.

Ik hou wel van puur en simpel dus mijn variant van Taksi bestaat uit alleen maar verse ingrediënten en de melkbestanddelen heb ik weggelaten omdat het mij toch een beetje vreemd in de oren klinkt. Omdat alleen fruit best zoet is heb ik ervoor gekozen om wat komkommer toe te voegen. Die doet het wat mij betreft altijd heel goed in zoete drankjes, kijk maar even bij mijn zelfgemaakte Fristi.
Het is een heerlijk zoet sapje geworden met de frisheid van komkommer. De kleur is daardoor wel iets groener geworden dan ik wilde. Heb je dat liever niet? Schil dan de komkommer. Wel jammer dat ik geen passievrucht kon vinden, ik denk dat ie het geheel nog tropischer maakt.

Nou mam, ik maak nu dus gewoon mijn eigen Taksi. Nu bomvol vruchtensuikers maar enorm lekker!

Zelfgemaakt Taksi sapje
Voor 1 groot glas
– 1 plak verse ananas van 1 cm dik, schoongemaakt
– 1 appel
– 10 pitloze witte druiven
– ¼ komkommer
– 1 el limoensap

Pers sap van de ananas, appel, druiven en komkommer met behulp van een slowjuicer of sapcentrifuge. Giet het limoensap bij het verse sap en roer even door. Leuk om met een takje munt te serveren, of een stukje ananas of een rietje.