Thuis verse sapjes maken van groente en fruit is enorm hot. Ik ben altijd mega blij met mijn blender waar ik heel veel smoothies in maak maar een vers appelsapje of wortelsinaasappelsapje lonkt ook en dat kan ik nou net niet uit die blender toveren. Dus vond ik het tijd om eens uit te zoeken wat ik een fijn apparaat vind om sapjes mee te maken; met een slowjuicer of een sapcentrifuge.

Van een vriendin mocht ik haar Matstone slowjuicer (€ 229,00) lenen en van Magimix heb ik voor een opdracht de Duo Press sapcentrifuge (€ 249,00) in huis staan. Deze twee ga ik eens goed onder de loep nemen, samen met mijn lieftallige assistent: mijn anderhalf jaar oude zoontje ‘meneertje B’.
De slowjuicer werkt met een grote schroef waarin de stukjes groente en fruit onder hoge druk worden uitgeperst. Het restproduct komt er aan de voorkant uit als een soort drolletje. Dat ziet er heel grappig uit trouwens!
De sapcentrifuge werkt met een soort rasp op de bodem. Door het enorm hard ronddraaien wordt het sap uit de rasp geslingerd en blijft de pulp achter in de zeef. Bij beide machines blijven de ingrediënten dezelfde temperatuur als ze erin gaan.

De aanpak
Ik maak in beide apparaten hetzelfde sapje, waarin ik bijna alles gebruik wat je in een sapje kan stoppen: fruit, groente, bladgroente en ook nog citrusvruchten. Om het heel eerlijk te doen heb ik alle ingrediënten afgewogen. Na het juicen heb ik gekeken hoeveel sap eruit komt. Ik denk dat ik zo wel een goed beeld krijg van de prestaties van beide machines. En het belangrijkste: een lekker sapje!

paars powersapje
Hier het recept van mijn paarse powersap:
Voor 2 glazen
– 1 sinaasappel
– flinke hand spinazie (90 g)
– 2 wortels (90 g)
– 1 grote zoetzure appel (200 g)
– 1 biet (150 g)
– 1 cm gember

Ruimte op het aanrecht
Slowjuicer: neemt aardig wat ruimte in op het aanrecht als hij helemaal in elkaar is gezet door de uitstekende vorm. Ook heb je losse bakjes om eronder te zetten. Oogt niet heel aantrekkelijk. De look is een beetje retro, dat is wel weer leuk maar ik zou ‘m zelf niet zo snel op mijn aanrecht laten staan doordat hij vrij fors is.
Sapcentrifuge: een compact apparaat dat strak is qua vormgeving en makkelijk af te nemen. Hij is in meerdere kleuren beschikbaar dus mocht je ‘m op je aanrecht zetten dan is het een mooie eyecatcher zonder dat hij veel ruimte inneemt.

Onderdelen
De slowjuicer bestaat uit veel verschillende kleinere onderdelen. Zonder de gebruiksaanwijzing te hoeven lezen had ik ‘m zo in elkaar gezet dus is het een koud kunstje. De onderdelen zijn ok om schoon te maken, het ene onderdeel kan je makkelijker schoonmaken dan het andere. De machine is wel echt gebouwd om kleine stukjes schoongemaakt fruit in te stoppen door de smalle doorgang. Hierdoor gaat het allemaal niet heel snel en zitten stukjes soms een beetje vast in de schacht.
De sapcentrifuge heeft een stuk minder onderdelen en zijn wat groter en praktischer. Groot voordeel: hij heeft een apart citruspersonderdeel waarmee je heel makkelijk sinaasappels enzo uitperst. Je kan dit element makkelijk vervangen door de centrifugeonderdelen en zo kan je snel verschillende fruit en groente in je sapje doen.

Voorbereiden
In de slowjuicer passen alleen kleine stukjes, zoals je ook al kon lezen bij de onderdelen. Dus voordat je aan de slag gaat moet je eerst alle ingrediënten klein snijden. Ook is deze machine niet heel happig op pitjes, steeltjes en ander harde stukjes dus die moet bij het in stukjes snijden meteen verwijderen.
In de sapcentrifuge kan ik grote stukken fruit en groente doen: hele wortels, halve bieten, appels met schil, klokhuis en steeltje. Ik hoef dit niet veel te snijden en voor te bereiden voor ik aan de slag kan met het maken van een sapje. Super easy!

citruspersonderdeel

Prestaties
Ik begin met de sinaasappel. Om ‘m in de slowjuicer te doen moet ik eerst de schil eraf snijden, in partjes snijden en de pitjes verwijderen. Tijdens dit werkje verlies ik al erg veel sap. Zonde! Ik krijg er net 75 ml sinaasappel uit.
Bij de sapcentrifuge zit een apart citruspersonderdeel waar ik de sinaasappel mee uit pers en hoppa, 125 ml eruit haal.
Dan is het tijd om de spinazie in de machines te doen. Bij beide gaat dat makkelijk en het verschil in de hoeveelheid sap is 5 ml, met als winnaar de sapcentrifuge. Misschien ook omdat de speciale smoothiemix accessoire die je nodig hebt bij bladgroente erg goed werkt?
De appel en de biet geven hetzelfde resultaat: de sapcentrifuge haalt er net even iets meer sap uit. Ik moet wel bekennen dat ik tussendoor steeds al het pulp schep uit de ring voor optimaal resultaat en dit kost wat tijd. Bij de slowjuicer hoeft dit niet maar moet je wel de appel schoonmaken en net als de biet in kleine blokjes snijden en dat kost ook tijd.
Opmerkelijk vind ik het verschil met de wortel juicen: uit de slowjuicer haal ik met moeite 13,5 ml en met de sapcentrifuge haal ik er 27,5 uit. Bijna het dubbele! Ik heb het nog eens nagemeten en het was echt zo. Wie weet lag het aan de wortel? Ik vind het verrassend in ieder geval.
Als laatste de gember, daar valt weinig over te zeggen want is zo weinig dat het niet te meten is. De smaak is bij beide sapjes goed.
Met de sapcentrifuge haal ik dus net even wat meer sap uit de ingrediënten.

Geluid
Wil je je schatje verrassen en een lekker sapje maken terwijl die uit ligt te slapen? De Magimix maakt aardig wat geluid door de centrifuge. De slowjuicer is flink wat stiller dus beter geschikt voor als je huisgenoten nog slapen.

afwashulptroep

Schoonmaken
Ok, hier heb ik gewoon echt een hekel aan. Er zit voor mij nauwelijks verschil in: of veel onderdelen schoonmaken of minder onderdelen maar wel een grote zeef. Met beide ben je naar mijn idee te lang bezig en verbruik je veel water. Ja, dit is echt het meest irritante aan sapjes maken. Maja, voor dat lekkere sapje moet je dus iets overhebben. Ik bof maar met meneertje B die afwassen tot een serieuze hobby heeft gemaakt.

pulp

Kindvriendelijkheid
Huh? Waarom staat dit er nou tussen zal je vast denken! Nou, omdat mijn zoontje van anderhalf mij tijdens het testen enorm heeft geassisteerd en het leuk was om te zien hoe hij om ging met de apparaten. Dus als je samen met je kind een sapje wil maken is dit misschien wel handige info.
De slowjuicer is heel makkelijk uit elkaar te halen als je even niet oplet om iets te snijden. Vind mijn zoontje fantastisch om te doen, ik vond het wat minder handig. De aan- en uitknop was voor hem lastig te bedienen, zit ver naar achter. Hij kon makkelijk stukjes fruit en groente op een veilige manier in het apparaat stoppen dus dat was dikke pret. Het allerallerallerleukste was het drolletje met pulp wat uit de machine komt. Iets minder vond ik de losse bakjes die onder het apparaat staan en heel makkelijk voor het grijpen stonden om er vervolgens een flinke bende van te maken.
De sapcentrifuge is net wat hoger en strakker van vorm en erg veilig. Het aan- en uitknopje is zeer goed te bedienen met kleine vingertjes. En omdat het apparaat veel herrie maakt gaat mijn meneertje spontaan headbangen. Dat doet hij namelijk graag als een apparaat lekker veel herrie maakt. Het helpen met de ingrediënten in de machine gooien gaat lastig omdat de schacht vrij hoog zit. Kwestie van tijd en dan kan hij erbij. En wat reuze interessant voor hem was, was dat het sap aan de voorkant van de machine zo het glas in loopt. Nadeel is wel weer dat als je het glas weghaalt het nog wat na kan lekken op je aanrecht.

sapcentrifuge magimixDe winnaar
De duo press sapcentrifuge van Magimix! Hij ziet er strak uit, heeft een super handig citruspersonderdeel en geeft het meeste sap. En mocht je van ijsjes houden, ik zag op Facebook dat je nu bij de aanschaf van deze sapcentrifuge een ijsmachine erbij krijgt, woei!
De Matstone slowjuicer geeft minder sap, heeft veel onderdelen en is niet een apparaat wat ik op mijn aanrecht wil hebben staan. Wel kan je met dit apparaat ook pasta, ijs en andere dingen nog maken maar dat vind ik niet relevant bij mijn saponderzoek.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie als je op zoek gaat naar een juicer en moet kiezen tussen een slowjuicer of een sapcentrifuge. Ik vond het erg leuk om te doen en ga zeker vaker sapjes maken. En wat meneertje B betreft denk ik ook:
Schermafbeelding 2015-05-27 om 22.34.06