De eerste toeristen komen half april naar Zakynthos, en bij dat eerste vliegtuig zaten wij. Dat betekende dat heel veel Grieken nog druk in de weer waren met hun zaakje een likje verf te geven, de schappen te vullen van supermarktjes in badplaatsen en de restaurants klaar te maken om open te gaan. En dus was er voor ons nog niet veel keuze in horecazaken. Niet echt erg want zo zaten we mooi wel tussen de Grieken, en waar we als eerste klant kwamen waren de eigenaren super gastvrij en probeerden ze iets simpels maar lekkers voor ons klaar te maken. Hier mijn tips voor fijne restaurants op Zakynthos die wij erg leuk vonden tijdens het laagseizoen.

zakynthos 5Visrestaurant Thymalos, Zakynthos stad
Haast iedere centimeter van de tafel is bedekt met schalen en pannen vol met lokale visgerechten, eromheen zitten Griekse families druk te praten en te genieten van het eten. Goed teken, hier moet ik dus ook zijn. We bestelden zoveel dat ook onze tafel helemaal vol stond met schalen: Griekse pasta met garnalen, gefrituurde calamaris, Griekse salade (beste die we hebben gegeten tijdens onze vakantie!), gefrituurde sardientjes, tomatenballetjes, tzaziki en courgettechips. Het was een beetje veel met z’n tweetjes en de kleine meneer maar wat hebben we zitten smikkelen. Later in de week zijn we nog een keertje gaan eten want bij dit visparadijsje aan de kade met uitzicht op zee wil je terugkomen!

zakynthos 3Ole Ole, Agios Sostis
In een bergdorpje zei een oude man: ‘Aha, jullie komen uit Nederland. Alle Nederlanders eten altijd graag bij Ole Ole.’ Waar iedereen heen gaat, daar ga ik meestal liever niet heen, totdat we langs dit restaurant reden. Het zag er erg schattig uit met tafeltjes tussen allemaal planten, en er was een fijne speelplek voor kids. Dus wij overstag. Het eten was erg goed, de bediening super vriendelijk en alle benodigdheden als je met een klein kindje bent waren er: van een veilige speelplek tot kinderstoelen en zelfs een nette commode.
Het draait natuurlijk om het eten. Ik at heerlijke souvlaki met kip, varken en lam en mijn lief een goede moussaka gekruid met kaneel. Het beviel zo goed dat we paar dagen laten weer hier zijn gaan eten. Nu ik er weer aan terug denk zou ik er zo weer aan willen schuiven! Dus ik begrijp alle Nederlanders wel die er heen gaan, het is een fijne plek.

zakynthos 4Cross taverna, Kampi
Al dwalend met de auto over het eiland kwamen we door het pittoreske dorpje Kampi heen en kwamen uiteindelijk uit bij Cross taverna. De naam is nogal toepasselijk want er staat echt een mega kruis naast de entree die al vanaf het lager gelegen dorpje te zien.
Wat wij vooral heel leuk aan deze plek vonden waren de terrasjes op verschillende niveaus met prachtig uitzicht op de kustlijn, waar je het beste uitzicht hebt op de ondergaande zon als je hier in de avond heen gaat.
Hier waren we de eerste gasten van het nieuwe seizoen en ze hadden nog niet heel veel in huis. Wel konden ze een omelet voor ons maken als lunch. Nou, en die was echt verrukkelijk met verse groente, feta en een paar huisgemaakte frietjes erover. Geurend, nog warm brood en gezouten boter kregen we erbij en het feestje was compleet. Het was simpel echte verwennerij voor onze smaakpapillen. Ik weet zeker dat je hier heel erg lekker kan eten! En ook weer enorm vriendelijke mensen. Zo opvallend, de gastvrijheid lijkt gewoon in hun genen te zitten.

zakynthos_porto_limnionasBeeld tapeciarnia.pl

Porto Limnionas
Na een prachtige rit over een smal slingerend weggetje tussen olijfboomgaarden vol met gele bloemen kwamen we aan het einde na een stijl stuk met uitzicht op een blauwe zee uit bij Porto Limnionas. Wauw!! Wat een uitzicht! Prachtige witte rotsen en een grot waar de turquoise zee rustig klotst. Vanaf het terras van het zaakje wat daar zit moet het echt genieten zijn. Wij wilden niets liever dan daar genieten van de mooie omgeving onder het genot van een koud drankje en wat lekkers. Helaas helaas was het restaurantje nog niet open, we waren te vroeg in het seizoen. Dus totaal geen idee hoe de kwaliteit van het eten is maar vanwege de mooie rit ernaartoe en het prachtige uitzicht zeker al een ommetje waard.

Brendakookt heeft ook paar leuke restauranttips op het eiland, lees hier. En over Francescakookt haar favoriete restaurants op Zakynthos lees je hier. Helaas waren hun favo restaurants Nikos Beach snacksbar en Essense nog gesloten toen ik er was dus ik heb een enorm goede reden om terug te gaan naar dit fantastische eiland vol gastvrije mensen en mega lekker eten!