Ik word wakker van de vogeltjes die vrolijk kwetteren en met de geur van sinaasappelbloesem. Ik open de luiken van ons huisje en zie… citroenlimonade! Ok, ik zie het niet echt maar wel de citroenboom in onze tuin die vol hangt met knoeperds van een citroenen. En verder sinaasappelbomen in bloei met op de achtergrond olijfbomen en een turquoiseblauwe zee. Wat een paradijsje!

Een groot glas verkoelende limonade in de warme zon aan het einde van de middag is voor mij een echte traktatie. Helemaal met citroenen uit de tuin van ons huisje op Zakynthos, waar we nu zitten. Het is nu namelijk citroenseizoen hier en dus hangen de bomen vol met vrolijke gele bollen.

citroenen
Omdat citroenlimonade enorm makkelijk te maken is kan ik het overal wel maken als ik een keukentje tot mijn beschikking heb. Ik heb geen weegschaal of maatbeker nodig, hou gewoon een beetje de verhoudingen in de gaten en zo drink ik mijn zelfgemaakte citroenlimonade tijdens mijn vakantie, echt zo lekker!

Citroenlimonade
– ¾ glas rietsuiker
– ½ glas water
– 1 glas versgeperst citroensap*
Extra nodig: pannentje en (bron)water

1. Verwarm de suiker met het water in een steelpannetje tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg citroensap toe en laat de citroensiroop afkoelen.
2. Schenk de siroop tot een vijfde van het glas. Giet daar koud water bij en klaar is je zelfgemaakte citroenlimonade!

*Heb je geen pers in je vakantiekeukentje? Je kan heel makkelijk door een vork steeds een kwartslag te draaien en in de citroen te knijpen het sap eruit halen. Vis wel even de pitjes uit het sap.

Tips:
Doe tegelijk met de suiker een stuk gember in de pan voor en vleugje gembersmaak aan je limonade.
Ook lekker: hang er een zakje groene thee in voor een ijsthee-achtige limonade.
Handig: zet je glazen met koude limonade op onderzetters zodat de condens van je glazen geen kringen op tafel maakt.