Het geploft van popcorn in een pan vind ik een enorm gezellig geluid. Als kind al maakte ik zelf popcorn en tjongejonge wat wilde ik altijd graag die deksel van de pan halen om alvast te gaan snoepen. Dat heb ik dus een keertje gedaan toen er niemand toekeek en dat was geen groot succes. De popcorn vlogen door de keuken! En daarom is het zo’n gezellig geluid met die deksel op de pan. Je weet dat er zo iets heel lekkers klaar is maar waar je echt even op moet wachten tot er bijna geen plofjes meer klinken.

In popcornland heb je trouwens twee kampen: de zoete en de zoute. Ik ben een beetje wispelturig. Ik kan enorm genieten van een salted caramel maar ook een kruidige zoute versie vind ik heerlijk. Vandaag heb ik een hartig recept die door zijn gele kleur super is om met Pasen te eten als snackje in de middag als je helemaal klaar bent met zoete paaseitjes snaaien. Ik heb ‘m iets pittig gemaakt met wat cayennepeper wat ik heel goed vind combineren met de cheddar, maar mochten er kleine kinderen mee eten dan kan je dit beter door paprikapoeder vervangen.

Wist je trouwens dat je wel verse mais moet gebruiken als je popcorn wilt maken? Deze bevat namelijk genoeg vocht waardoor de mais popt. Heb je ergens in je kast nog een open zak staan van een jaar geleden, grote kans dat je popcorn dan mislukt.

Popcorn met kaas
Voor een flinke kom vol
– 1 el zonnebloemolie
– 75 g maiskorrels
– 25 g cheddar, fijn geraspt
– snufje cayennepeper
– mespunt zout

1. Verhit de olie in een grote pan. Strooi de maiskorrels over de bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet helemaal bedekt is. Leg de deksel op de pan en schud de pan.
2. Laat de mais op hoog vuur poffen. Haal de deksel pas van de pan als je bijna niets meer hoort poffen. Schep de popcorn in een flinke kom en gooi de harde mais weg.
3. Doe de popcorn weer in de warme pan. Bestrooi met cheddar, cayennepeper en zout en meng alles goed door elkaar. Door de warmte van de pan smelt de kaas een beetje zodat deze goed aan de popcorn plakt.
4. Schep de popcorn weer in de kom en serveer direct.