Mijn moeder deed altijd oude boterhammen als de oven stond af te koelen na iets te hebben gebakken. Die uitgedroogde boterhammen gingen dan in een grote pot en dan eens in de zoveel tijd gingen we er paneermeel van maken door ze in een koffiemolentje fijn te malen. Enorm leuk taakje vond ik dat altijd.

Nu vind ik dat drogen en malen een beetje veel gedoe en dus heb ik een recept waarbij je op een heel lekkere manier een soort van paneermeel kan maken waarmee je een soort van schnitzel maakt. Ja allemaal niet helemaal zoals het hoort en daarom ‘een soort van’ maar wel enorm smaakvol. Het paneermeel is veel minder droog dan normaal en de schnitzel is ook echt veel beter dan de traditionele versie omdat ie veel frisser vanwege de kruiden en omdat ie niet zoveel vet opzuigt. Dus een soort voorjaarsschnitzel. Je zou ‘m ook zeker kunnen maken voor een snel Paasdiner waar je wel hoge ogen mee wilt scoren!

Frisse kalkoenschnitzel
Voor 2 personen
– 25 g oud brood zonder korst. Ik gebruikte wit zuurdesem.
– 15 g boter
– ½ citroen, goed schoongeboend
– 2 tl verse tijmblaadjes
– 2 kalkoenschnitzels (zonder paneerlaagje)
Extra nodig: bakplaat, rasp, bakpapier

1. Verwarm de grill van de oven voor met de bakplaat in de oven. De bakplaat moet namelijk heet worden.
2. Verkruimel het oud brood tot kruimels. Rasp de boter. Ja ik weet dat het heel raar klinkt maar dit werkt dus super goed omdat je zo heel fijne stukjes boter krijgt die straks makkelijk te mengen zijn. Rasp de schil van de citroen.
3. Meng in een kom de broodkruimels met de boter, citroenrasp en tijmblaadjes. Breng het mengsel flink op smaak met peper en zout.
4. Leg de kalkoenfilets op bakpapier en bedek met het broodkruim. Til het bakpapier voorzichtig op en leg op de hete bakplaat. Grill de kalkoenfilets in ca. 8 minuten gaar en het broodkruim goudbruin en krokant. Besprenkel de filets vlak voor het serveren met een beetje citroensap.