Deze frisse venkelsalade met zalm at ik in een kleine uitvoering als lunch in de eerste warme zonnestralen deze week en het was echt een geluksmomentje. De lichte anijssmaak met het zachte van de zalm en de zure dressing met het pittige van de tuinkers. Ja ik ben hier echt dol op. En met dat zonnetje erbij kon mijn dag niet meer stuk!
Je kan de salade ook perfect meenemen naar je werk want de smaken trekken dan in en zo is ie nog lekkerder. Bak dan wel even de zalm voor de zekerheid iets langer door want rauwe zalm op kamertemperatuur bewaren is geen goed idee.

En even over zalm. Ik kies voor een goed stuk zalm van biologische teelt of wilde zalm. Dat is wel wat duurder maar ik ga liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kijk maar even op deze site als je meer wilt weten over welke zalm je wel en welke liever niet kan kopen.

Venkelsalade met zalm
Licht hoofdgerecht voor 2 personen
– 75 g (snelkokende) quinoa
– 1 venkelknol
– 170 g zalmfilet
– 3 el olijfolie
– ¼ citroen
– 1 bakje tuinkers

1. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af door een fijne zeef.
2. Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur. Leg de zalm in de pan op de huidzijde, draai het vuur laag en bak de zalm langzaam aan één kant gaar. De andere kant mag rauw blijven.
3. Snijd met een mandoline of een scherp met de venkel in heel dunne plakjes. Meng in een kommetje de olijfolie met ongeveer 2 el citroensap en breng de dressing op smaak met peper en zout. Knip de tuinkers af en meng samen met de dressing en de quinoa door de venkelplakjes.
4. Verdeel de salade over 2 borden. Snijd de zalm met een heel scherp mes in dunne plakjes en leg op de salade. Rasp wat citroenschil over de salade heen.