Wat is het toch heerlijk om nu echt de lente te voelen. Ik kan nu zo genieten van die warme zon op mijn gezicht dat ik mijn jas niet aan wil trekken als ik naar buiten ga. Het ruikt nu ook echt anders buiten, vind je ook niet? Ik moet dan aan allemaal lentesmaken denken en krijg trek in lichte, frisse gerechten. Hier mijn lijstje met mijn favo lentesmaken.

Groene asperges
Gegrild vind ik ze het allerlekkerste. Ze houden hun bite en worden nog voller van smaak. Maar ook in een quiche doen ze het goed. Het wat ik nou het allerleukste vind aan die groene asperges? De vorm! Van die eigenwijze stengeltjes met een vrolijk en fijn kopje. Ja als die op mijn bord liggen wordt is de lente aangebroken.

Citroen
Wat mij betreft maakt citroen bijna alles lekkerder. Zuur versterkt smaken en geeft balans aan gerechten. Bij lentegroenten vind ik citroen heerlijk fris. Denk aan doperwtjes, die zijn een beetje zoetig. Paar druppeltjes citroen erbij of wat rasp van de schil en een wereld gaat open. I love citroen!

Verse geitenkaas
Tuurlijk kan je geitenkaas het hele jaar eten maar deze zachte, lichte kaas combineert super met jonge blaadjes groen. De zuurtegraad van de kaas past perfect daarbij. Ja dat klinkt misschien een beetje technisch maar probeer het zelf eens. Jonge spinazie en geitenkaas, een gouden combi wat mij betreft.

Radijs
Boterhammen met roomboter en dunne plakjes radijs bestrooid met een snufje zout. Dat als ik als kind in het voorjaar enorm graag. Net als tuinkers met een kneepje citroen en beetje suiker. Het zijn van die jeugdsentimentsmaken die bij mij erin gebakken zitten. Radijsjes eet je in het voorjaar. En verder, ik vind de roze kleur echt prachtig!

Zalm
Deze vis is best vet maar ik vind het heerlijk in een lichte maaltijd in het voorjaar. Gerookt, gegrild, gebakken of gepocheerd. Je kan er heel veel kanten mee op en dat doe ik dan ook graag. En niet alleen kan je in de bereiding variëren, maar ook waar je het mee combineert. En ja het zal je vast niet verrassen maar met mijn lentesmaken is ie een gouden combinatie.

Doperwten
De kleine groene balletjes uit de peulen zijn nu vers in de winkel te koop maar ik ben een enorme fan van de diepvriesversie. Zo heb ik ze altijd in huis en ze smaken erg goed als je ze kort ontdooid in een beetje heet water. De zoetige smaak doet het super in veel gerechten maar maak ook eens een pure doperwtenpuree voor op brood met erop een plakje belegen kaas. Voorjaar op je tong!

Waterkers
Deze plant geeft echt een smaakexplosie in je mond: eerst merk je het knapperige in je mond als je erop bijt en proef je iets groenigs. Dan komt mosterd, peper en ui. Een bijzondere groente dus die je gerecht pit geeft!

Venkel
Meteen toegegeven aan alle moestuinierders; ja venkel is misschien meer een zomergroente want in Nederland oogst je ‘m vanaf juni pas. Maar gelukkig kan je venkel ook al in het voorjaar kopen. Ik vind de lichte anijssmaak echt wat voor in het voorjaar. Het is een groente die je heel goed rauw kan eten als je ‘m in heel dunne plakjes snijdt. En dus heerlijk in salades. Of de zaadjes van de plant in hamburgers verwerken en die op een vroege BBQ gooien. Ook lekker!

Wat zijn jouw lentesmaken?