{fotografie Saskia Lelieveld, styling Alexandra Schijf}

In een week met het thema kaas vond ik dat er toch ook echt een kaasfonduerecept moest komen. Nu is het dus zo dat mijn vriend echt niet van de geur van kaas houdt en ja, als je kaasfondue maakt dan ruik je dat zeker door het hele huis. Heel lief van mij dat ik hem de ‘stank’ bespaar met mijn perfecte oplossing door een recept te delen wat in een kookboek staat waar ik aan mee heb gewerkt.

Food for Students, the best recipes for your student life is het kookboek waar ik vorig jaar aan mee heb gewerkt. Dit boek is gemaakt in opdracht van Wageningen Universiteit omdat deze veel affiniteit heeft met voeding en enorm veel internationale studenten heeft. Door een kookboek in het Engels te maken met recepten van studenten voor studenten is het niet alleen super leuk om te hebben als een fijn aandenken aan een mooie studententijd in Wageningen maar ook gewoon enorm praktisch. Wat dacht je van gerechten om te koken als je met een grote groep eet, of juist gerechten die je makkelijk maakt als je in je eentje bent. Maar ook met recepten waar je de show mee steelt bij een eerste date of als je ouders langskomen. En het meest briljante hoofdstuk: goede bodem voor het stappen en after party happen.

Mijn rol bij de totstandkoming van het boek was het hele traject begeleiden, een team samenstellen, recepten herschrijven en testen, foodstyling en de opmaak begeleiden. Best een klusje in paar maanden tijd maar ik heb echt enorm genoten van het maken van dit kookboek, mede dankzij het topteam: fotograaf Saskia Lelieveld, styliste Alexandra Schijf, mede culinair redacteur Denise Kortlever, vertaler Eveline Vaane en vormgever Welmoet de Graaf. En niet te vergeten de super leukste projectleider ever vanuit de universiteit: Susanne Laven!!

Nou, en nu het verhaal van de kaasfondue. Tijdens de shoot aten we de gerechten als lunch als ze gefotografeerd waren. De kaasfondue was echt een all time redactie favoriet. Het begon eigenlijk al voordat we de foto hadden geschoten dat we zaten te snoepen. Het is dus best een wonder dat er toch nog zo’n vol pannetje met fondue op de foto is gekomen.
En ja ik zie je naar het recept kijken, er zit geen Zwitserse kaas in als Emmental, Tilsitt en Appenzeller. Misschien is dat wel gewoon de truc van dit briljante recept, dat het eigenlijk met heel gewone kaas is die je in de super haalt. Wij vonden het dus een toppertje en daarom deel ik het graag op mijn blog.

O, en als er iemand in je omgeving gaat studeren, nee niet alleen in Wageningen, dan is dit kookboek dus echt een heel erg grote aanrader met leuke recepten. Je kan het hier kopen en ook in de universiteitswinkel op de campus. Doen hoor!

Kaasfondue
5 personen
– 100 g boter
– 120 g bloem
– 500 ml melk
– 125 g boursin
– 250 g oude kaas, geraspt
– 250 ml witte wijn
Voor erbij: stokbrood, tomaatjes, champignons, kort gekookte broccoli en bloemkool, radijsjes, stukjes bleekselderij etc.

1. Maak eerst een roux. Verhit een kookpan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de boter toe en laat rustig smelten. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Voeg de bloem onder continue roeren beetje voor beetje toe. Laat de roux even garen, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
2. Schenk dan in een dunne straal de melk bij de roux, terwijl je goed blijft roeren. Zo komen er geen klontjes in de fondue.
3. Meng er de kruidenkaas en oude kaas bij en roer rustig terwijl de kaas smelt. Breng de kaasfondue op smaak met peper, zout en basilicum.
4. Voeg als laatst de witte wijn of bier toe. Niet te veel, want dan wordt de fondue te dun. Je hebt misschien niet alle wijn nodig. Serveer de kaasfondue in een speciale fonduepan met rechaud of gewoon vanuit de kookpan.

Tips
Ook lekker met geitenkaas!