Kookboek Persiana is een regelrechte ode aan de Midden-Oosterse keuken. Alles waar je aan zou denken bij eten uit Duizend-en-een-nacht kom je in dit boek tegen. Vol van kruidige smaken, sprankelend van kleur en tongstrelend verleidelijk. Ik ben er echt dol op, om dat soort gerechten in mijn keuken klaar te maken.

Auteur Sabrina Ghayour heeft haar recepten heel toegankelijk gemaakt en dat is precies de kracht van dit boek. Dat je niet langs allemaal speciaalzaakjes hoeft om ellelange ingrediëntenlijsten in huis te halen maar gewoon naar de super kan gaan waar je bijna alles wel kan vinden. Zoals zij zegt: ‘Het feit dat een recept een moeilijke naam heeft, betekent nog niet dat het recept zelf ingewikkeld is’. En dat is precies wat je kan verwachten, toegankelijke gerechten die je op een doordeweekse avond kan maken, of je combineert meerdere gerechten en je hebt een echt feestmaal.
Wat ook fijn is, is dat Sabrina aangeeft dat je het recept echt niet altijd zo nauw hoeft te volgen. ‘Vind je misschien een bepaald kruid niet lekker? Nou laat het gewoon achterwege.’ Koken uit dit boek is geen hogere wiskunde en is niet gebonden aan allemaal regeltjes zoals de klassieke Franse keuken. Ga juist experimenteren en geef er een eigen draai aan.

Er is alleen wel een probleem. Hoe makkelijk en toegankelijk de auteur ook zegt dat het is, ik moet wel een keuze maken. Ik moet ergens mee gaan beginnen. En dat is het probleem; ik weet niet waarmee! Gemarineerde feta met citroen, Perzische kruidenfrittata, stoofschotel met kip, walnoten en granaatappel, geroosterde lamskoteletjes met rozenblaadjes, gegrilde aubergines met saffraanyghurt of pistache-citroenshortbread. Ze klinken allemaal even sprookjesachtig in mijn oren en mijn speekselklieren zijn al een sprintje aan het trekken. Dit zijn gerechten waar ik blij van word!

Mijn Arabische week was iets minder succesvol dan ik had gewild omdat ik flink was gevloerd door een nare verkoudheid. Gelukkig bepaal ik helemaal zelf mijn themaweken en kan ik me heel goed voorstellen dat als ik een aantal van die geweldige gerechten uit Persiana heb gekookt ik meteen zin krijg in nog een Arabische week op mijn blog door alle  inspiratie die ik heb opgedaan. Met een mooie learning; zonder lange ingrediëntenlijstjes, want daar ben ik vaak best goed in.

Persiana, recepten uit het Midden-Oosten en verder
Sabrina Ghayour, Good Cook, € 24,95