Wat ik super lekker vind aan de Arabische keuken is dat de smaakcombinatie van zoet en hartig veel voorkomt. Daar hou ik echt onwijs van. Deze kipdrumsticks met gedroogd fruit is zo’n super combi wat mij betreft. De honing en het fruit maken het gerecht heerlijk zoet maar door de bouillon is het ook hartig. En het fijne van zo’n stoofschotel is dat je hele huis er heerlijk van gaat geuren.

Wist je dat de tajine een traditionele kookpot is in het noorden van Afrika? Hij is gemaakt van aardewerk en dat heeft als voordeel dat de warmte heel goed gelijkmatig wordt verdeeld en de warme lang vasthoudt. De kegelvorm heeft ook een functie; hierdoor druipt de stoom uit het gerecht weer terug in de pan. Zo hoef je maar weinig vocht aan je stoofschotel toe te voegen en blijven alle smaken in het gerecht.

Als je een tajine voor de eerste keer gebruikt moet je ‘m wel een nacht in koud water leggen. Zo zuigt het aardewerk zich vol en voorkom je barsten. Als je de tajine een tijdje niet hebt gebruikt moet je ‘m even een uurtje voor gebruik weer in het water leggen. Je kan een tajine op zowel gas als op een lectrisch fornuis gebruiken maar ook in de oven en zelfs op een houtvuurtje.

Mocht je nou geen tajine hebben dan kan je ook prima dit gerecht in een stoofpan maken hoor. Die heeft namelijk bijna dezelfde werking. Het oogt alleen iets minder spectaculair tijdens het opdienen, maar het smaakt natuurlijk net zo lekker.

Tajine van drumsticks met gedroogd fruit en courgette
Voor 2 personen
– 4 kipdrumsticks
– 20 g boter
– 1 ui, gesnipperd
– 1 el kaneel
– 1 el honing
– 1 kleine courgette, in halve plakjes
– ½ citroen, goed schoongeboend
– 150 g gedroogd fruit (mix van bijvoorbeeld abrikozen, pruimen, dadels, rozijnen, vijgen)
– 50 ml kippenbouillon
– handje korianderblaadjes
Extra nodig, tajine van 24 cm doorsnede of een stoofpan

1. Verhit de boter in de tajineschaal op halfhoog vuur. Braad de drumsticks in zo’n 5 minuten rondom lichtbruin aan. Voeg ui en kaneel toe en bak mee tot de ui glazig is.
2. Snijd groot gedroogd fruit door midden en schep samen met courgette en honing door de kip. Knijp de citroen erboven uit en vang de pitjes op. Snijd de citroen doormidden en doe in de schaal. Giet als laatste de bouillon erbij en breng op smaak met wat peper.
3. Doe de deksel op de tajine en stoof de kip op laag vuur in 50 minuten gaar tot het vlees bijna van het bot valt. Bestrooi vlak voor serveren met de koriander. Ik at er couscous bij en een frisse salade met tomaat.

Van mijn favoriete keukenspullenwinkel Dille & Kamille kreeg in deze mooie tajine, happy me!