Sponsored

Een fles wijn hebben wij in huis altijd wel openstaan, want we drinken regelmatig een glas bij het eten. Ondanks dat moet ik meteen bekennen dat ik geen enorme wijnkenner ben. Ik weet gelukkig wel wat ik lekker vind en waarom, maar het allemaal benoemen met bijbehorende druivensoorten, wijnstreken en jaartallen – nee helaas, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Wel ben ik altijd nieuwsgierig naar de smaak van een wijn en hoe die tot stand is gekomen, dus toen ik onlangs door Gall & Gall werd gevraagd om Italiaanse wijnen te proeven in een Italiaanse setting samen met een aantal andere bloggers en in Nederland wonende Italianen, zei ik meteen ja!

Buitengevoel
De Italiaanse ambiance was in een fotostudio in Amsterdam opgebouwd. In een grote witte ruimte was een buitengevoel neergezet met vrolijke plantjes, een lange gedekte tafel met allemaal antipasti, verschillende stoeltjes en natuurlijk een hoop wijnen erbij. Ik vind het altijd knap hoe stylisten het zo kunnen maken dat het net lijkt of je even in Italië bent in de lente. Helemaal als het buiten vriest!

Knusse rommelige keukentje
De proeverij zouden we aan die mooi gedekte tafel doen, maar omdat de shoot ervoor iets was uitgelopen, gingen we in het knusse en ietwat rommelige keukentje van de studio zitten. We hebben maar liefst negen wijnen geproefd! Birthe van Meegeren-Mol, Wijnspecialiste van Gall & Gall vertelde ons bij ieder glas waar de wijn vandaan kwam, wat voor druivensoorten erin zaten, wat het verhaal achter de makers was en waar de wijn goed bij zou passen.

Wijnbeleving
Ik merkte meteen dat ik op dit soort momenten heel sterk op mijn ervaring en smaakbeleving terugval. Dat ik bij de eerste slok van een frisse witte wijn meteen weer in de zon zit met uitzicht op de zee. En bij een volle rode wijn waan ik me met een groot stuk vlees voor mijn neus. Zo heb ik dus heel snel associaties bij wijnen. Want ja, ik geloof heilig in de beleving van wijn. Dat een glas geweldig smaakt in een vakantiesetting met heerlijk weer, maar dat, als je thuis komt en de fles opentrekt waarvan je dacht dat die geweldig was, zo’n glas opeens toch wat tegenvalt op een regenachtige grauwe winterdag. Geef mij dan maar liever het tegenovergestelde, dat je een fles wijn opentrekt die je meteen aan een mooie herinnering laat denken.

Dit is mijn top 3 van negen heerlijke Italiaanse Gall & Gall wijnen die ik mocht proeven:

Adriatico_VerdicchioVino_Nobile_di_MontepulcianoInycon_Growers_Nero_D'Avola

1. Adriatico Verdicchio
Ik steek mijn neus in het glas en sluit mijn ogen. Ik ben meteen weer op Sicilië, in dat haventje waar we de lekkerste gefrituurde kleine inktvisjes aten. Oh, zo moet wijn voor mij zijn. Dat ik meteen terugdenk aan fijne momenten. Deze wijn is fris en perfect bij salades en Italiaanse voorgerechten. Echt een zomerwijn waar ik van hou.

2. Vino Nobile di Montepulciano
De eerste slok is fluweelzacht op mijn tong en daarna mooi vol van smaak. Deze wijn met iets in de smaak van rijpe zoete oogst wil ik bij mooi rosé gebraden ossenhaas drinken. In de herfst. Hiervan schenk ik een vol glas in als ik toe ben aan een wijn die je een warme gloed vanbinnen geeft. Zo’n rode wijn is dit. Genieten.

3. Inycon Growers Nero D’Avola
Deze wijn vind ik iets gekoeld perfect. Aan het einde van de middag, als de grootste hitte van de zomerdag achter je ligt, maar dat het nog heerlijk nagenieten is van de warme zonnestralen. Op tafel heb ik een snijplankje met wat vleeswaren neergelegd van mijn favoriete delicatessenzaakje Bigoli. Deze wijn brengt namelijk het zoete in de vleeswaren naar boven. Mmm, het is nu even ME-time. Me & my wine & my salami.

Toasten en lachen
Na de proeverij volgde de shoot in de Italiaanse setting. Pfff, ik geloof dat ik toch echt een foodblogger ben en geen model, want ik voelde me best een beetje ongemakkelijk om 20 keer achter elkaar heel fake te toasten en onnatuurlijk te lachen. Uiteindelijk zijn het wel leuke foto’s geworden en ben ik weer een mooie ervaring rijker, maar ik kwam natuurlijk voor de wijn. Nu ik thuis de Adriatico Verdicchio opentrek, denk ik gewoon aan mijn fijne vakantieherinneringen en niet aan de maffe shoot. Proost!

Proost_GG_Final_
Winnen!
Wil je weten welke Italiaanse wijnen van Gall & Gall door echte Italianen als favoriet uitgekozen zijn? Ga dan snel naar italie.gall.nl
Zelf kun je ook meeproeven en kans maken op echte Italiaanse prijzen. Als je jouw favoriete Italiaanse wijn hebt gevonden, laat dan een review achter op gall.nl. Onder alle reviews verloot Gall & Gall een volledig verzorgde 4-daagse wijnreis voor 2 personen naar Italië.
Als je jouw favoriete Italiaanse wijn bestelt in de webshop van Gall & Gall, maak je ook nog kans op een klassieke Italiaanse Vespa scooter of een jaarabonnement op het tijdschrift ‘Smaak van Italië’. Kijk hier voor meer info over de te winnen prijzen.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.