Bij de borrel brood dippen vind ik altijd super lekker. Het liefst met een stuk vers Turks brood want daarmee kan je veel dip van een schaaltje halen. Doordat mijn dips op basis zijn van yoghurt zijn ze minder vet dan wanneer je alleen maar stukken kaas weg zit te knagen tijdens de borrel. Mooi meegenomen.

Deze yoghurtdips zijn altijd een succes op feestjes. En handig, ze zijn snel te maken dus je bent niet lang in de keuken bezig met voorbereiden. Omdat de recepten niet voor volle schalen zijn kan je, als je met een grotere groep bent, de hoeveelheden makkelijk verdubbelen.

Deze dips vind ik zelfs zo lekker dat ik ze ook prima zo op brood kan eten, als een soort spread zeg maar. Plakje tomaat erbij, wat gegrilde courgette en sla en je hebt een superbroodje als lunch.

Feta-yoghurtdip
– 50 g schapenfeta
– 3 el Turkse yoghurt
– chilivlokken

Prak met een vork de feta tot fijne kruimels. Meng goed door de yoghurt. Strooi er wat chilivlokken over. Omdat de feta al vrij zout is vind ik het niet nodig om er nog zout door te doen.

Bomvol verse kruiden yoghurtdip
– 3 el Turkse yoghurt
– 1 el fijngehakte bieslook
– 1 el fijngehakte peterselie
– 1 el fijngehakte koriander
– ½ el fijngehakte munt

Meng de yoghurt met de kruiden en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout. Hou je van extra pit? Voeg dan een half teentje uitgeperste knoflook toe.

Snelle labneh
– 3 el Turkse yoghurt
– snufje zout
– 1 el goede olijfolie
– 1 el granaatappelpitjes

Normaal laat je voor labneh de yoghurt nog een aantal uur uitlekken tot de yoghurt extra dik is. Vandaag ben ik lui, en maak ik de snelle variant: meng de yoghurt met een snufje zout. Giet er de olijfolie over en bestrooi met de granaatappelpitjes.