Yoghurt vind ik echt een magisch product, je kan er namelijk zoveel kanten mee op. Daarom staat deze week mijn blog in het teken van yoghurt.

Ik trap af met deze soep boordevol oranje groenten, ooit ontstaan uit het opmaken van allemaal restjes die ik in mijn koelkast had liggen. Dus voel je echt niet verplicht om precies die groenten er door te doen die ik gebruik, kijk gewoon wat je voor handen hebt. De soep breng ik op smaak met wat harissa. Ik hou van niet teveel erdoor want anders zijn al die zoete smaken van de groenten foetsie. Maar juist bij dat licht pittige en het zoete vind ik de dot yoghurt in de soep heerlijk want het maakt het geheel lekker fris en niet te vettig zoals room of crème fraîche. Echt een aanrader!

Het kleine meneertje is ook grote fan van deze soep. Vroeger pureerde ik ‘m helemaal glad voor hem maar nu hij in de ban is van stukjes in zijn eten vindt hij het geweldig om de grove stukken eruit te vissen. Ok, het wordt wel een beetje een oranje knoeiboel maar daar ben ik inmiddels aan gewend.

Oranje groentesoep met yoghurt
Hoofdgerecht voor 3 personen
– 3 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 flinke teen knoflook, fijngehakt
– naar smaak harissa
– ½ pompoen, schoongemaakt, geschild en in blokjes
– 1 grote zoete aardappel, in blokjes
– 1 gele paprika, schoongemaakt en in stukjes
– 100 g cherrytomaten, gehalveerd
– 150 g wortels, geschrapt en in stukjes
– 1 groentebouillonblokje
– 130 g linzen uit blik
– 3 el Turkse yoghurt
– 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
Extra nodig: staafmixer

1. Verhit de olie in een flinke kookpan. Fruit de ui en knoflook. Hou je van pittig, voeg dan wat harissa naar smaak toe en bak even mee.
2. Voeg alle groenten en het bouillonblokje toe. Giet er kokend water bij tot de groenten net onder staan. Kook de soep zo’n 20 minuten, tot de pompoen en de zoete aardappel gaar zijn.
3. Pureer met een staafmixer ongeveer de helft van de soep fijn. Zo hou je nog wat stukken in de soep die wat bite geven. Meng er de linzen door. Serveer de soep met een flinke dot yoghurt en wat ringetjes lente-ui erover.