Het ging gister even niet zo goed met mij. Ik was zwaar chagrijnig en geïrriteerd. En weet je wat ik dan doe? Emotie-eten. Ik moest en zou zoet naar binnen werken, een toetje welteverstaan. Ik had niks kant-en-klaars in huis en heb even een salted caramelsaus gemaakt, stukken pure chocolade grof gehakt en een grote schep vanille-ijs in een kom gedaan. Mijn ultieme medicijn tegen neerslachtigheid: home made sundae ijs.
De reden van dit alles was dat mijn computer dood was. Hij wilde niet meer opladen want het stekkertje lijkt door en de accu kapot. Het ouwe bakbeest kapte er soms al na 20 minuten mee door oververhitting of iets dergelijks. Wat een rotding. Wat heb ik vaak gebaald van bestanden en teksten die ik kwijt was omdat ik het niet op had geslagen. Frustratie alom!
Gister was het einde daar. Het monster wilde niets meer. Dood als een pier. Waar ik het meest boos over was, was dat ik deze post niet kon plaatsen. Heerlijke pho bo soep nu dus een dagje later online.
En ik? Ik ben weer stukken vrolijker want inmiddels een nieuwe laptop rijker waar ik vast heel veel plezier van ga hebben. Komende tijd ga ik met een big smile werken en bloggen. Het recept van die sundae hou je van mij tegoed, beloofd.

Pho bo
Lunch voor 2 personen
– 500 ml runderbouillon (kan van tablet)
– 1 cm gemberwortel
– 1 kaneelstokje
– 1 hele steranijs
– 1½ el nuoc mam (vissaus)
– ¼ rode peper, in heel dunne reepjes
– 50 g rijstnoedels
– 2 bladeren paksoi, in reepjes
– 100 g biefstuk, in dunne plakjes
– flinke hand taugé
– 1 bosui, in stukjes van 2 cm
– 2 radijsjes, heel dun gesneden
– ½ limoen
– wat korianderblaadjes

1. Breng de bouillon aan de kook in een pan. Knijp de gemberwortel er boven uit in een knoflookpers. Voeg kaneel, steranijs, nuoc mam en peper toe. Draai het vuur laag en laat 20 minuten trekken met de deksel op de pan. Verwijder het kaneelstokje en de steranijs.
2. Kook de noedels gaar in 8 minuten in de bouillon. Voeg na 5 minuten de paksoi toe.
3. Verdeel de hete soep over twee kommen. Verdeel de plakjes biefstuk, taugé, bosui en radijs erover. Geef er een schijfje limoen bij en bestrooi met koriander.

De lekkerste pho bo at ik trouwens in Hanoi. Als je daar geweest bent weet je vast dat er een groot meer middenin de stad is. Heel vroeg op de ochtend, als de zon net op komt, komen iedere dag mensen naar het meer voor hun dagelijkse workout. Een soort Vietnam in beweging. Het leuke is, is dat er heel veel oudjes zijn daar en die elkaar helpen met rek- en strekoefeningen. In hun pyjama!
Na mij verwonderd te hebben over het gebeuren ging ik ontbijten bij een chique restaurant met uitzicht over het water. Daar, om half zeven ´s ochtends, at ik de lekkerste pho bo ever met dit uitzicht:
Hanoi