Zou jij hond eten? Ik niet snel. Niet alleen omdat het een dier is wat dicht bij mensen staat maar ook door de ervaring die ik in Hoi An had, in het midden van Vietnam.
Opeens hoorden we een heel hard gejank van een dier. Ik keek op van mijn bord eten en zag aan het einde van de straat een hond door twee gasten in elkaar geknuppeld worden met een metalen staaf. Ze trokken de bewusteloze hond op de scooter en sjeesten ervandoor.
Ik had geen trek meer.

De eigenaar van het restaurantje vertelde dat in het noorden van Vietnam hond een delicatesse is. In het midden en zuiden van het land denken mensen daar anders over en zijn het huisdieren. Baasjes letten daar altijd heel goed op want er zijn bendes die actief zijn in het kidnappen van honden, waar wij getuige van waren. Dan besef je weer dat je echt in een andere wereld leeft. En dus eet ik kip.

Baguette gekaramelliseerde kip met gember
Lunch voor 2 personen
– 2 el suiker
– 1 cm gemberwortel, in heel dunne reepjes
– 2 el zonnebloemolie
– 250 g kipfilet, in gelijke stukken
– 2 el nuoc mam (vissaus)
– 2 el sojasaus
– snufje chilipoeder
– 1 baguette
– 3 el mayonaise
– paar grote bladeren sla
– ½ wortel
– paar takken koriander

1. Verhit in een koekenpan de suiker met 50 ml water. Als alles flink bubbelt en de suiker licht begint te kleuren voeg je de gember toe en bak je mee.
2. Voeg de olie en kip toe en bak op hoog vuur net zolang tot de suiker begint te karamelliseren en de kip mooi bruin wordt. Giet de nuoc mam en sojasaus erbij en roer tot een mooie plakkerige saus. Breng op smaak met een snufje chili.
4. Snijd de baguette in de lengte door en besmeer met de mayonaise. Beleg met sla, wortel, gebakken kip en koriander. Halveer de baguette en serveer direct.