Meteen toegegeven, ik ben echt niet de beste summer roll roller. Wel heb ik mooi een 8,5 gekregen van Robert Kranenborg voor dit gerecht. Nu jij weer!

In 2010 deed ik mee met het TV-programma Over de Kook. Onder leiding van topchef Robert Kranenborg en gastvrouw Priscilla Kranenborg runde ik en 4 mede amateurkoks een week lang een professioneel restaurant. Het menu bestond uit gerechten van de kandidaten en 25 kritische gasten bepaalden of het ook smaakte. 4 avonden bereidden we een andere gang en één avond waren we om de beurt gastheer in het restaurant.
De gasten kozen elke avond één dagwinnaar voor het beste gerecht. Ik won met 3 van mijn 4 gerechten en was daardoor de weekwinnar. Kranenborg beoordeelde ook de gerechten met een cijfer maar die telde niet mee voor de overwinning. Toch vond ik het heel leuk om een 8,5 van hem te krijgen voor mijn rolletjes. En bij deze het recept!

Summer rolls met garnalen en avocado en ponzusaus erbij
Voorgerecht voor 6 personen
Voor de summer rolls
– 18 grote, rauwe garnalen (kan ook uit de diepvries)
– 2 el olie
– 1 teen knoflook
– 12 ronde rijstvellen
– 6 el goede mayonaise (of zelfgemaakt)
– 6 cm wasabipasta uit een tube
– 2 paksoi bladeren, in reepjes van 8×2 cm
– 1 lente-ui, in reepjes van 8 cm
– 75 g gekookte rijstnoedels
– 1 rijpe avocado, in reepjes

Voor de ponzusaus
– 25 ml sojasaus
– 3 el mirin
– 1 el limoensap
– 25 ml rijstazijn
– 1 tl sesamzaad

1. Bak de garnalen in de olie samen met de knoflook tot ze rozig kleuren en gaar zijn. Dit duurt enkele minuten. Bak ze niet te lang want anders worden ze droog.
2. Halveer de garnalen in de lengte en verwijder indien nodig het zwarte lijntje (darmkanaal).
3. Meng de mayonaise met de wasabi en breng verder op smaak met peper en zout. Als je van pittig houdt, voeg meer wasabi toe.
4. Week een rijstvel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meestal is dat even onder warm stromend water nat maken, 3 minuten laten liggen op een bord en dan kan je ‘m verwerken.
5. Leg in het midden een reepje paksoi, daarop lente-ui, één theelepel wasabimayo, rijstnoedels, avocado en 3 halve garnalen. Stapel mooi op. Vouw het vel voorzichtig over het stapeltje heen en rol een keer om. Snijd aan beide zijden tot 2 cm van het vel weg, en ook overtollig vel aan de bovenkant. Leg de summer rolls op een mooie schaal.
6. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en serveer bij de summer rolls.