Mijn lief heeft ieder jaar een kerstdiner met zijn collega’s. Ze zijn met een mannetje of vijftien en verdelen de taken om samen een gezellig diner te bereiden. En ieder jaar weet ik wel weer hoe laat het is als de vraag komt: ‘Schat, wat moet ik maken?’ Ik mag dan iets bedenken en voorbereiden. Vorig jaar was het zelfs zo erg dat ik alles had klaargemaakt en geeltjes op de doosjes had geplakt met instructies.
Dit jaar doe ik het anders want die verhuizing is volgende week al en er is nog heel veel te doen. Ik post gewoon een lekker gerechtje op mijn blog en dan mag ie het zelf regelen. Dus bij deze: veel kookplezier lief! En als je vragen hebt mag je me best even bellen.

Eendenborstfilet met cranberrysaus
Hoofdgerecht voor 2 personen
– 2 eendenborstfilets van tamme eend, op kamertemperatuur
– 1 sjalot, gesnipperd
– 1 el appelstroop
– sap van 2 sinaasappels
– 3 el vleesfond
– 75 g cranberries uit de vriezer
– 1 takje verse rozemarijn

1. Dep de filets droog met keukenpapier. Snijd met een scherp mes de vetlaag kruislings in tot op het vlees zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
2. Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder olie of boter. Bak de filets als eerste op de vetlaag bruin en keer dan om en bak de andere kant ook bruin.
3. Draai het vuur lager en bak 6 minuten per kant voor mooi rosé vlees. Haal de filets uit de pan en wikkel in aluminiumfolie terwijl je de saus maakt.
4. Schep twee derde van het vet uit de pan. Fruit in het resterende vet de sjalot. Voeg het sinaasappelsap toe en laat tot de helft inkoken. Voeg appelstroop, fond, cranberries en het takje rozemarijn toe en laat nog eens een paar minuten inkoken tot een mooie saus.
5. Snijd de eendenborstfilets in mooie plakken (trancheren), leg ze op een bord en schenk er de cranberrysaus overheen. Bestrooi met versgemalen peper en grof zeezout. Lekker met een puree van knolselderij en gekarameliseerde witlof.