‘Philippine, wil jij Pierre Wind assisteren?’ werd me een tijdje geleden gevraagd. Moest ik lang nadenken voordat ik JA zei om met deze maffe Hâgenejse kok samen te werken? Nee, natuurlijk niet! Het leek mij onwijs leuk om hem te ontmoeten en al helemaal om hem te mogen helpen bij de bereiding van hapjes voor een bijeenkomst van het Vinkje.

Pierre & het Vinkje
Wel dacht ik, wat moet Pierre Wind nou met het Vinkje? Pierre is iemand die altijd lekker gek doet en heel eigenwijs is. Het Vinkje is een organisatie die consumenten wil helpen bij het maken van een gezondere keuze en daarnaast producenten wil stimuleren om gezondere producten te maken. Waar zit nou die match? Pierre vertelde het mij tijdens het bereiden van de hapjes. Hij ontwikkelt heel af en toe recepten voor het Vinkje omdat het een onafhankelijke organisatie is. Dat onafhankelijke vindt hij erg fijn, want hij houdt er niet zo van zich te verbinden aan een merk. Wel is hij een enorme voorstander van gevarieerd en gezond eten. Als je kunt samenwerken met een organisatie die connecties heeft met producenten, is dat alleen maar goed, vindt Pierre, want uiteindelijk kun je beter samenwerken dan bekvechten om dingen te verbeteren.

Zoet, zout en kritisch
We kookten voor bedrijven uit de voedingsmiddelenbranche die het Vinkje op hun producten voeren. En voor andere partners van het Vinkje, denk aan de Hartstichting en het Voedingscentrum.Voor hen was de hele bijeenkomst georganiseerd. Omdat we in de zaal stonden te koken, kregen we veel mee van wat er werd verteld tijdens de presentaties. Het waren presentaties van producenten over hun samenwerking met het Vinkje, maar ook vanuit de overheid en vanuit de onderzoekshoek. Dat laatste vond ik boeiend, want ik ben altijd nieuwsgierig naar de ontwikkeling van nieuwe smaakbelevingen. Een professor van de universiteit van Wageningen vertelde in zijn presentatie hoe zoet en zout wordt ervaren als je het in verschillende vormen aanbiedt.
Door in totaal iets minder zout in producten te stoppen, maar het wel ‘geconcentreerd’ aan te bieden, proeven mensen niet dat er minder van in zit. Er zitten dan als het ware ‘zouteilandjes’ in een product die mensen foppen. Pierre vulde de professor meteen aan en kwam zelf met een innovatief idee: ‘Als je bloemkool raspt over een bord pasta, denkt iedereen dat het kaas is. En lekkâh dat ze het vinden, joh! Mensen krijgen in werkelijkheid groente binnen in plaats van kaas die zout kan zijn.’ Dus ook met zout kun je de smaakbeleving beïnvloeden. Ook werd er verteld over de ontwikkeling van nieuwe zoetstoffen. Vanuit de zaal kwam daarop heel terecht de vraag of daar nou wel behoefte aan is; de consument is immers steeds kritischer als het gaat om E-nummers op verpakkingen. Het was een publiek met veel belangstelling, dat goede opmerkingen en kritische noten plaatste bij de interessante presentaties.

Pierre Het Vinkje

Alcoholvrije cocktail
Voor dat publiek maakten we die middag een gazpacho in een glaasje, wraps met avocado en sla en Pierre z’n mocktail Happy Vink. Dat is een lekkere, alcoholvrije cocktail die je prima met de feestdagen kunt serveren. Het mooie is dat het recept voldoet aan de criteria van het Vinkje. Dat betekent dat er minder suiker in zit in vergelijking met veel andere drankjes. En, lucky me, ik mag zijn recept met jullie delen!

Mocktail Happy Vink
Ingrediënten voor 1 drankje:
– 3 verse dadels (of 1½ gedroogde dadel)
– sap van een halve citroen
– een half vanillestokje
– 80 ml mineraalwater

Garnituur:
– een gesneden stukje komkommer (in de V-vorm van het Vinkje)
– een rietje
– een lange staaf van komkommer (optioneel)
Extra nodig: staafmixer, hoog wijnglas of flûte

De Happy Vink bestaat uit twee delen: vanillewater en dadelmengsel.
1. Het dadelmengsel maak je door de dadels te ontpitten en in stukjes te snijden. Voeg het citroensap toe aan de dadels en mix het geheel met de staafmixer tot een egaal mengsel.
2. Het vanillewater is heel gemakkelijk te maken: snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. en schraap met een mesje het merg eruit. Doe dit in een maatbeker met het mineraalwater, roer goed en je bent klaar.
3. Schep het dadelmengsel in het wijnglas. Giet voorzichtig, via de zijkant van het glas, het vanillewater erin.
4. Nu nog de garneringen op en in het glas en de Happy Vink is klaar om te serveren.
5. Voordat je drinkt: roer het dadelmengsel en vanillewater door elkaar in het glas met die roerstaaf van komkommer.

Wil je meer weten over de verschillende logo’s van het Vinkje of over het gedachtengoed en de organisatie, klik dan hier.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.