Lekker lang tafelen is reuze gezellig met kerst. Veel verschillende gangen, wijntjes erbij en uitgebreid kletsen met iedereen. Maar nu ik een zoontje heb gaat dat allemaal toch iets anders want die kan helaas geen uren aan tafel zitten. Daar ben ik vast niet de enige in dus hierbij mijn 5 tips om samen met kinderen toch een heel gezellig kerstdiner te hebben. En binnenkort op mijn blog nog eens 5 extra tips.

1 Samen koken en tafel dekken
Laat je kind helpen met koken. Er zijn altijd klusjes waar ze met je mee kunnen doen. Ons meneertje van 14 maanden vindt het geweldig om in een pan te roeren met schoongemaakte spruitjes. Ok, het is niet echt helpen maar ik betrek hem graag bij het koken. Laat zien wat je doet en leg het uit. Dan eet je kindje met meer plezier waar hij net bij heeft geholpen.

2 Tafel versieren
Een mooi gedekte tafel hoort bij kerst. Doe bijvoorbeeld voor hoe één setting moet liggen met servies, bestek en glazen en laat je kind de rest van de tafel zo dekken. En meedenken wat voor kaarsjes en lintjes er op tafel komen is ook altijd gezellig.

3 Aparte kidshoek
Maak een apart hoekje aan tafel waar kinderen zitten. Natuurlijk eten zij ook van feestelijk servies met mooie glazen waar dan water of vruchtensap in gaat. Zo hebben zij ook het gevoel dat ze echt mee mogen doen met de grote mensen aan tafel.

4 Vooraf ravotten
Ja wij vinden het wel leuk om voor het diner op de bank te zitten en een borreltje te drinken maar voor kinderen is dat saaaaiiii. Ga daarom vlak voor het eten nog even gezellig samen spelletjes doen en door het huis rennen zodat ze daarna rustig aan tafel zitten en het dan hopelijk wat langer volhouden.

5 Groot voorgerecht
Afhankelijk van de leeftijd is het een idee om je kindje een grotere amuse en een groter voorgerecht te geven zodat die een volledige maaltijd samen vormen. Dan heeft je kindje toch gezellig aan tafel gegeten met de volwassenen en het buikje vol. Een proeverij van alle gerechtjes is natuurlijk ook een leuk idee!
Geef bij die eerste 2 gangen oprechte aandacht aan je kind aan tafel. Al die volwassen praatjes kunnen straks ook nog wel. Klets gezellig over het eten, dat het zo fijn is om samen aan tafel te zitten met de mooie lampjes aan etc. En sluit af met een klein en lekker toetje. Liefst zonder veel suiker want dan duurt het langer voordat ze gaan slapen en jij dus weer gewoon aan tafel kan om verder te dineren. Dit wordt mijn tactiek deze kerst.

Wat is jouw ultieme tip voor het kerstdiner met kids?

Voor kerst volgt nog een blogje met nog 5 handige tips, hou mijn site daarom in de gaten of volg mij op facebook, instagram of twitter om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe blogs.