Dit is een gerechtje wat echt niet mag ontbreken tijdens een avondje Indisch eten. Atjar! Ik maak deze atjar met komkommer (ketimoen in Bahassa) die fris zoetzuur is maar ook pit heeft echt al heel lang. Geen idee waar ik ooit het receptje vandaan heb maar het is een van mijn favorieten uit mijn kookschriftje. Dit bijgerechtje eet ik super graag met seroendeng bij saté.
Het is heel makkelijk en snel te maken, zeker als je een mandoline gebruikt om de komkommer in reepjes te snijden. Natuurlijk kan je ook blokjes, plakjes of gewoon stukjes snijden.

Atjar ketimoen
Bijgerecht voor 3 personen
– 1 komkommer
– 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
– ½ rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
– snuf zout
– 4 el natuurazijn
– 1 el donkere basterdsuiker

1. Snijd de komkommer in dunne reepjes, bijvoorbeeld met een mandoline.
2. Meng de komkommer met de sjalot, rode peper en zout in een flinke kom.
3. Breng in een steelpannetje de azijn met bruine basterdsuiker en 75 ml water aan de kook. Ga er niet met je snuf boven hangen want de azijn is niet fijn om in te ademen.
4. Schenk het warme azijnmengsel over de komkommer en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast voordat je het serveert. Zo kunnen de smaken namelijk goed intrekken.