{fotografie Saskia Lelieveld}

Ik heb geen trouwplannen maar vond het wel heel leuk om een pastei te maken met ei erin want ja, het staat heel feestelijk. Daarom wordt zo’n pie in Engeland meestal geserveerd tijdens een officiële aangelegenheid zoals bijvoorbeeld een bruiloft.

Ik geef het meteen toe; het is best een werkje om deze pastei te maken en ja ik vond het zelfs spannend! Dat kwam doordat ik vegetarisch gehakt gebruikte in plaats van gewoon gehakt. Dat blijft namelijk een heel losse structuur houden in tegenstelling tot gehakt van vlees. Door de gelei erin te gieten geef je de pastei smaak maar ook zorg je er zo voor dat het vegagehakt vorm behoudt tijdens het aansnijden. Nou en dat is wat mij betreft goed gelukt als je naar het plaatje kijkt.

Engelse pastei met vegagehakt
Hoofdgerecht voor 4 personen
– 150 g koude boter
– 300 g bloem
– ¼ tl zout
– 4 el ijswater
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– klein bosje bladpeterselie
– 350 g vegetarisch gehakt
– 4 hardgekookte eieren
– 1 losgeklopt ei
– 250 ml groentebouillon
– 4 g agaragarvlokken
Extra nodig: ronde ovenschaal met een doorsnede van 20 cm en 7 cm hoogte, ingevet

1. Snijd de boter in blokjes. Zeef de bloem en het zout boven een kom en snijd de boter met 2 messen door de bloem tot de boter heel fijn is. Meng het water erdoor en kneed het vlug tot een samenhangende deegbal. Wikkel de het deeg in vershoudfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
2. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook en bladpeterselie fijn. Meng de ui, knoflook en peterselie door het gehakt en breng op smaak met peper en zout. 3. Pel de eieren. Verwarm de oven voor op 180°C.
4. Rol twee derde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel zo groot als de schaal plus tweemaal de hoogte. Bekleed de vorm met het deeg.
5. Schep een derde van het gehaktmengsel erin. Leg de gekookte eieren als een bloem in de schaal en verdeel de rest van het gehaktmengsel erover, zorg dat de vulling in het midden iets hoger is.
6. Rol het resterende deeg uit tot een cirkel ter grootte van de schaal. Bestrijk met een kwastje de deegrand in de schaal met losgeklopt ei. Leg de deegcirkel op de pastei, druk de randen op elkaar met een vork en snijd overtollig deeg weg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en snijd in het midden een klein gaatje. Handig om dit met een appelboor te doen.
7. Bak de pastei in de oven in 45 minuten goudbruin en gaar. Haal de pastei voorzichtig uit de vorm, laat 1 uur afkoelen en wikkel strak in vershoudfolie.
8. Breng de bouillon op laag vuur aan de kook, strooi de agaragarvlokken erin en laat 5 minuten doorkoken. Giet met een trechter de bouillon in de pastei door het gaatje. Laat de pastei minimaal 2 uur opstijven in de koelkast voor serveren.

Tip:
Vind je het leuk om precies de eieren doormidden te snijden? Markeer dan even met een tapje aan de buitenkant van de ovenschaal als je de eieren erin hebt gelegd waar het midden van een ei zit. Zo weet je precies waar je moet snijden als ie klaar.

Dit recept schreef en stylde ik voor Your Solution magazine van Verbufa.