Dit recept gaat echt way back: 25 jaar om precies te zijn! Ik was op de open dag van een middelbare school waar ik misschien heen wilde en ging daar scones bakken. Die werden zo lekker dat ik het recept tot op de dag van vandaag bewaard heb.
Een scone is een zoetig broodje die wordt geserveerd met jam en clotted cream. Meestal krijg je ze bij een high tea maar je kan scones ook prima alleen bij een kopje thee eten. Of zoals ik, gewoon als ontbijt.
De dikke, ongezoete room die clotted cream heet is trouwens niet echt makkelijk te koop in Nederland. Gelukkig kan je ‘m heel makkelijk maken.
Naar die school ben ik uiteindelijk niet gegaan omdat ie te ver weg was maar het recept van die scones is dus zeker gebleven.

Cranberry scones met zelfgemaakte clotted cream
Voor 12 stuks
– 220 g zelfrijzend bakmeel
– 2 tl bakpoeder
– flinke snuf zout
– 2 el suiker
– 4 el gedroogde cranberries
– ½ tl kaneel
– 50 g boter
– 100 ml melk + wat extra om te bestrijken
– jam om erbij te serveren
Extra nodig: bakplaat met bakpapier

Voor de clotted cream
– 75 ml slagroom
– 75 g mascarpone
Extra nodig: handmixer of garde

1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng in een grote kom bakmeel, bakpoeder, zout, suiker, cranberries en kaneel door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
2. Smelt in een steelpan de boter op laag vuur. Voeg de melk toe. Giet het warme melkmengsel in het kuiltje en kneed alles vlug met één hand tot een ietsie plakkerig deeg.
3. Maak 12 gelijke stukken en vorm hier bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een beetje melk. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in 8-10 minuten lichtbruin en gaar.
4. Maak ondertussen de clotted cream. Roer de mascarpone los met een vork. Klop de slagroom lobbig met een handmixer of garde. Meng de mascarpone luchtig door de slagroom.
5. Serveer de cranberry scones lauw of afgekoeld met de clotted cream en lekkere jam.