{fotografie Saskia Lelieveld}

Deze vullende maaltijdsoep is echt een klassiek gerecht uit de UK. Wat mijn variant bijzonder en nieuw maakt is dat er runderspekjes in gaan. Ja je hoort het goed, spekjes gemaakt van rundvlees in plaats van varkensvlees. Het is lekker zoutig, heeft een fijne bite en ook relaxed het is bijzonder mager: 3 procent vet vergeleken met de 90 procent in een traditioneel spekje. Dus mocht je mager willen eten of vanwege een allergie of geloofsovertuiging geen varkensvlees eten dan zijn runderspekjes een heel leuk en lekker alternatief.

Scotch broth met runderspekjes
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
– 1 ui
– 1 winterpeen
– 200 g koolraap
– 2 stengels bleekselderij
– 1 prei, alleen het witte gedeelte
– 40 g groene kool
– olijfolie
– 1 pot wildfond (380 ml)
– 1,5 liter kippenbouillon
– 100 g parelgort
– 1 pakje Royal Sanderson runderspekjes (75 g)

1. Snipper de ui. Snijd de winterpeen, koolraap en bleekselderij in blokjes. Snijd het witte deel van de prei in plakjes (het groen wordt niet gebruikt). Hak de groene kool fijn.
2. Verhit in een grote pan een scheut olijfolie en fruit de ui, prei, winterpeen, koolraap en bleekselderij een paar minuten zodat de smaken goed vrijkomen.
3. Voeg de wildfond, kippenbouillon en parelgort toe, leg de deksel op de pan, breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zachtjes koken. Voeg na 50 minuten de groene kool toe en kook mee.
4. Schep de soep in kommen en strooi er wat van de runderspekjes over, ze geven een heerlijk zoutig bite aan de soep. Lekker met boerenbrood erbij.

Dit recept schreef en stylde ik voor Your Solution magazine van Verbufa.