{Bitterballen en kaashapjes uit de oven}

Het is bij ons een beetje een traditie geworden: in het weekend eten we bitterballen. In de zomer op een terrasje en ‘s winters in een bruine kroeg in de stad. Inmiddels hebben we op heel veel plekken ballen gegeten en weten we dat er flink verschil zit tussen de ene bitterbal en de andere.
Een weekend zonder bitterballen is voor ons zelfs een minder geslaagd weekend, zo erg zijn we. Dan zal je wel denken, dan frituur je ze toch gewoon even thuis als je ze niet buiten de deur eet? Nou nee want ik ben een frituurpanweigeraar. En wel hierom:
– Het is weer een apparaat in je huis die plek inneemt
– Het stinkt in je huis
– Dan ga je dus die frituurpan op het balkon of zo zetten en ben je in de weer met verlengsnoeren
– Het geklooi met vet: kopen, vervangen etc.
– En wat ik ook een beetje engig vind is dat het vet gewoon mega heet is. Als het spat heb je kans op verbrandingen en met een klein kindje die alles omtrekt is dat helemaal link.

Nee, die frituur komt het huis niet in en dus ook geen bitterballen of andere snacks die ik thuis maakt. Tot nu toe. Want ik mocht voor Kwekkeboom een paar nieuwe producten testen: bitterballen, kaashapjes en kroketten die je in de oven bereidt! Nu heb ik nooit eerder geprobeerd om zoiets in de oven te maken want ik had altijd het idee dat het een beetje een slappe boel werd en dat het no way zo lekker is als een gefrituurde variant maar ik ben verrast door de krokante korst.
Kwekkeboom heeft dan ook erg zijn best gedaan met een heus krokante-korst-technologie (haha, ideaal woord voor galgje). Maar dat hebben ze gedaan omdat veel mensen die net als ik houden van een lekkere bite als je je tanden in een snack zet. En daar zijn ze erg goed in geslaagd: ik nam een hap en KRAK, die is bijna krokanter dan eentje uit de frituur dacht ik! De buitenkant voelt ook gewoon heel bros en niet vettig of zo. Verder bleef de vorm  goed behouden waardoor de producten mooi rond zijn. En waar ik ook blij mee was, was dat de huiskamer niet naar een frietkot rook, fjoe.
Dus wat dat betreft is de missie echt geslaagd. Wel is de verhouding tussen korst en inhoud iets anders dan bij snacks uit heet vet. Het omhulsel is ietsje dikker en ruikt heel erg in de verte een beetje naar cornflakes of zo. Maar dat mag de pret absoluut niet drukken.

Het is trouwens echt niet moeilijk om de ovensnacks te bereiden:
1. Verwarm de hete lucht oven voor op 220°C-250°C.
2. Bedek het ovenrooster met bakpapier en verdeel er de bitterballen of andere snackjes direct uit de diepvries over. Schuif het rooster in het midden van de oven en bak de hapjes in 8-12 minuten goudbruin af.
3. Laat de hapjes 2 minuten buiten de oven liggen voor een optimaal krokant resultaat.
Let wel even op: het resultaat is afhankelijke van het type oven die je in je keuken hebt. Kijk daarom voor het beste resultaat op kwekkeboom.nl/oven
Voor de kroketten is de bereidingstijd iets langer, check de verpakking.

ovenkroket
{Kroketten uit de oven}

Omdat ik de oven toch vaak aan heb staan om een moussaka, lasagne of geroosterde groentes te maken kan ik net zo goed daarvoor deze snackjes in de oven doen voor bij de borrel. Dus dat scheelt ook nog eens energie.

Nu we ons huis in het centrum van Utrecht hebben verkocht en er grote kans is dat we (tijdelijk) in een buitenwijk gaan wonen waar veel minder terrasjes en bruine kroegen zijn hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken dat we ons bitterballenquotum in het weekend nog wel gaan halen. Hoppa, gewoon even de oven aan en klaar.

Info: De Kwekkeboom Ovenproducten zijn binnenkort verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn. Je betaalt voor een verpakking met 12 snacks of 4 kroketten ongeveer 3,89 euro. En naast bitterballen, kaashapjes en kroketten zijn er ook nieuwe hapjes zoals kiphapjes gevuld met saté.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.