Als ik naar buiten kijk zie ik bijna geen groene blaadjes meer aan de bomen: jep, het is vollop herfst! Ik hou wel van dit jaargetijde want het voelt alsof het tijd is voor extra huiselijke gezelligheid; ’s avonds op de bank met een rood wijntje erbij en een kaarsje aan terwijl een stoofpotje staat te pruttelen of een baksel met veel kaneel in de oven staat. Mijn huis vult zich dan met najaarsgeuren en smaken, zo gezellig!
Dit is mijn top 5 lijstje met herfstsmaken. Komende dagen post ik iedere dag een lekker recept met een van de smaken.

Noten
Naast het huis waar ik tot mijn tiende woonde stonden een aantal oude walnootbomen. In het najaar gingen we iedere dag kijken of er weer noten waren gevallen. We droogden ze eerst en dan was het de hele winter smikkelen van de noten. Nu woon ik niet meer naast walnootbomen maar kook er nog steeds graag mee in zoete gerechten als taartjes maar ook hartige gerechten zoals door een salade.

Appels en peren
Een appeltje zo vers van de boom in het najaar vind ik echt to die for. Je zet je tanden erin en het vocht spat gewoon in je gezicht, zo knapperig is een echt verse appel. Nu heb je dit niet bij peren. Bij een lekker rijpe peer druipt het sap gewoon hoppa over je handen en als je pech hebt over je trui. Niets mis mee, ook genieten hoor!

Kaneel
Wist je dat kaneel geen smaak heeft? Probeer maar eens uit: doe een beetje kaneel op een theelepel, knijp je neus dicht en proef. Het is net alsof je een hap droog stof in je mond hebt. Kaneel moet het dus echt van de geur hebben, wat je eten lekker maakt. Heerlijk om in oven- of stoofgerechten te gebruiken want daardoor gaat je hele huis lekker ruiken.

Pompoen
Mensen die sierpompoenen in hun vensterbank hebben staan snap ik niet zo goed. Ja het geeft misschien wel een gezellig sfeertje maar wat mij betreft moet je pompoen vooral op je bord hebben om er echt van te genieten. Pompoen is trouwens familie van meloen. En net als dat je een meloen rijp wilt eten is dat ook zo met pompoen. Bij mijn buitenlandse winkeltje Persepolis verkopen ze altijd rijpe pompoen die daardoor veel smaak heeft.

Paddenstoelen
Je kan ze zelf gaan zoeken maar je hebt aardig wat kennis nodig om zeker te weten dat je niet de verkeerde plukt. Een leuke workshop is die van paddenstoelenhunter Edwin Florès die ik een tijdje geleden heb gedaan, over wildplukken. Om er toch zeker van te zijn dat ik de juiste gebruik in de keuken shop ik ze braaf in de supermarkt. Ook leuk: je kan een stammetje kopen en je eigen oesterzwammen kweken. Misschien niet zo wild maar je kan ze wel zelf plukken.