Meneertje heeft uitgevonden dat het heel handig is om je tong uit te steken als je geen zin hebt om havermoutpap te eten. Het resultaat: alles floept er zo weer uit, hij en de tafel en de stoel en de vloer zitten compleet onder en er gaat dus niks dat lijfje in.
Gelukkig ben ik niet het type dat in de stress schiet maar denkt: ‘Leuk!, laat ik eens iets bedenken wat hij wel gaat knabbelen als ontbijt.’
Omdat je van ieder eetmoment wat mij betreft een feestje moet maken bedacht ik om koekjes te bakken. Wel gezonde natuurlijk want het is tenslotte zijn ontbijt dus leken mij havermoutkoekjes een goede optie. Na even zoeken kwam ik een makkelijk recept tegen op UitPaulineskeuken.nl wat mijn inspiratie werd voor deze ontbijtkoekjes gezoet met alleen maar fruit.
Of het werkte? Meneertje zat een partij koekjes te bunkeren als ontbijt waar je u tegen zegt. Alsof ie in geen maanden iets te eten had gekregen. Missie geslaagd.

(Ik denk dat de truc was dat hij enorm blij werd van het feit dat hij de koekjes zelf uit zijn handje kon eten in plaats van gevoerd te worden met een lepeltje. Zelf eten met de lepel doet hij soms maar dan zit ook vaak merendeel op de muur achter hem… En de koekjes zijn niet hard maar lekker chewy, dat is ook fijn.)

Ook ik vind de koekjes mega lekker, ideaal als een gezond ontbijtje voor onderweg.

Havermoutkoekjes met fruit
Voor 14 stuks, ideaal als ontbijt of gezond tussendoortje voor dreumes van 12 maanden
– 2 rijpe bananen
– 1 appel
– 3 gedroogde pruimen zonder pit
– 100 g havermout
– 35 g amandelschaafsel
– 20 g krenten
– 2 tl appelstroop
– snufje zout
– 1 tl koek- en speculaaskruiden
Extra nodig: handmixer met gardes is handig, niet noodzakelijk, bakplaat bekleed met bakpapier, rasp

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bananen en snijd ze boven een beslagkom in stukjes. Schil de appel en rasp boven de kom met banaan. Mix de banaan met de appel tot een smeuïg geheel met de handmixer. Natuurlijk kan je dit ook doen met een vork maar op de vroege ochtend ben ik beetje lui.
2. Snijd de pruimen in kleine stukjes en doe samen met de havermout, amandel, krenten, appelstroop, zout en koekkruiden bij het bananenmengsel. Mix even kort met de handmixer totdat alles goed gemengd is. Ook dit kan je natuurlijk prima met een lepel doen, maar omdat die mixer nu toch al vies is en ik nog steeds niet echt wakker ben op de vroege ochtend doe ik het lekker met die luie mixer.
3. Neem een eetlepel van het mengsel en vorm een rond plat koekje op je (linker)handpalm. Druk je hand zachtjes op de plaat, hij laat nu makkelijk los. Herhaal dit tot je ongeveer 14 koekjes hebt.
4. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes in zo’n 15 minuten goudbruin en laat minimaal 15 minuten afkoelen. En smikkelen maar!

Tip: Bewaar de koekjes met velletjes bakpapier ertussen in een afgesloten trommel in de koelkast. Ze zijn zo makkelijk 4 dagen houdbaar. Invriezen lijkt mij ook handig, ga ik nog uitproberen.