Hieperdepiep! Onze kleine baby Beau is een grote jongen geworden want vandaag alweer 1 jaar!
Hoe cliché het ook klinkt, ja het jaar is echt omgevlogen. Wat groeit zo’n klein wurmpje snel en wat kan hij al extreem veel. Echt een wondertje. Ik heb onwijs genoten van alle knuffeltjes, de lieve lachjes, al die mini tenen aan die mini voetjes, de kletspraatjes die daar opeens waren, de eerste tandjes die doorkwamen en de eerste stapjes aan de hand. Man, wat ben je toch een prachtmeneertje. Op naar het tweede jaar!

verjaardagstulband

Om dit bijzondere moment te vieren hadden we afgelopen zondag een surprise party voor hem georganiseerd. Natuurlijk met een grote taart. Nou ja, tulband. Ik vind het namelijk  feestelijk dat een tulband zo hoog is. Onderop een lekkere met witte chocolade en pistache en bovenop een kleintje voor Beau met banaan en dadels. Hij is namelijk dol op bananen dus dit was echt helemaal zijn smaak. En mooi meegenomen, nog best gezond ook! Als eerste verorberde hij de aardbeien en frambozen en daarna zijn cakeje. Smullen geblazen!

IMAG4991_1

Het was in ieder geval een heel gezellig feestje en manmanman wat is meneer verwend. Die heeft weer genoeg speelgoed en kleertjes om tot z’n tweede vooruit te kunnen. Zie hem eens plezier hebben, kleine grote bofkont!

1 jaar portret

Witte chocoladetulband met pistache
Voor 18 personen
– 225 g witte chocolade, in stukjes
– 300 g boter, op kamertemperatuur
– 5 grote eieren
– 225 g witte basterdsuiker
– fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
– 300 g zelfrijzend bakmeel
– 85 g pistachenootjes, grofgehakt
– om te versieren: poedersuiker, aardbeien, frambozen, blauwe bessen
Extra nodig: 1 tulbandvorm van 2.4 L inhoud, ingevet en bestoven met bloem.

1. Verwarm de oven op 180 graden. Smelt de chocolade au bain-marie* en roer regelmatig. Voeg de boter toe en roer tot hij gesmolten is.
2. Breek de eieren boven een grote beslagkom en klop ze met een mixer in één minuut schuimig. Voeg basterdsuiker en sinaasappelrasp toe en klop op de hoogste snelheid het mengsel heel luchtig tot het licht van kleur is en verdubbeld in volume. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
3. Roer het chocolade-botermengsel nog even door en spatel het luchtig in een dun straaltje door het eimengsel. Zeef het bakmeel boven de kom en schep het er voorzichtig doorheen. Meng als laatste de pistachenootjes door het beslag.
4. Verdeel het beslag over de tulbandvorm en strijk het glad. Bak de cake in het midden van de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Bedek de eerste 30 minuten de cake met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt. Steek een satéprikker in het midden om de gaarheid te controleren. Kom deze er droog uit, dan is de cake gaar.
5. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je ‘m stort op een rooster. Laat verder afkoelen met de vorm erover. Zo voorkom je uitdrogen van de cake.
6. Bestuif de cake met poedersuiker en leg er het verse fruit omheen.

Mini bananentulband
Voor 1 persoon
– 1 ei
– 1 rijpe banaan
– 20 g verse dadels, zonder pit*
– snuf kaneel
– 50 g bloem
– ½ tl bakpoeder
– 30 g boter, gesmolten en afgekoeld
Extra nodig: staafmixer met mengbeker, handmixer met gardes, kleine tulbandvorm 10 cm doorsnede, ingevet en met bloem bestoven.

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de banaan en de dadels in kleine stukjes en doe samen met de kaneel in een mengbeker. Mix met een staafmixer tot een smeuïg geheel.
2. Klop het ei op de hoogste stand luchtig en licht in 1 minuut.  Schep er voorzichtig de boter door en daarna het banaanmengsel.
3. Zeef als laatste de bloem met het bakpoeder boven het beslag en meng er kort door. Giet het beslag in het vormpje en bak in 20-25 minuten goudbruin. Tip: Je kan ‘m perfect tegelijk met de grote tulband in de oven bakken.
4. Stort de tulband op een rooster en laat afkoelen. Bestrooi voor een extra feestelijk effect vlak voor het serveren met wat poedersuiker en versier met wat banaan.

*Van Yogi & Yousef’s kreeg ik verse dadels om eens te proeven. Ze zijn erg lekker en heel handig, ze hebben een snackverpakking met 3 stuks zonder pit in een mooi doosje. Ideaal voor op je werk of onderweg als gezond tussendoortje.